Російський солдат, якому за вбивство на Київщині загрожує довічне, на батьківщині став фігурантом справи про “фейки” щодо армії

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Громадянину Росії та колишньому і Наприкінці липня він поїхав до Хабаровського краю, де подав заяву на звільнення зі служби. Невідомо, де Данило Фролкін перебуває зараз. солдату 64 мотострілецької бригади ЗС РФ Данилу Фролкіну на батьківщині закидають поширення “фейків” про російську армію. Росіянин, якому в Україні за ймовірне порушення законів та звичаїв війни загрожує довічне, влітку сам розповів журналістам про воєнні злочини російської армії на Київщині. 

Увагу на картку відповідної справи на сайті Хабаровського гарнізонного військового суду звернули російські правозахисники з ОВД-Інфо. 

Данило Фролкін

Українські слідчі вважають, що Фролкін винен у вбивстві мирного жителя в селі Андріївка, крадіжці автомобіля в іншого жителя села та викраденні радянських і українських медалей у 95-річного ветерана Другої світової війни. 

Журналісти “Слідства.Інфо” розповідали, що Фролкін разом з іншими військовими відібрав телефон у місцевого подружжя Тетяни та Леоніда. Російський солдат якийсь час користувався цим телефоном, зокрема робив селфі та спільні фото з іншими військовими. Але перед утечею із села він видалив фото і залишив телефон у селі. За кілька тижнів родині вдалося відновити видалені файли й знайти фото з обличчям Фролкіна та інших російських солдатів.

Фролкін став одним із двох російських військових, які погодилися поспілкуватися з журналістами про те, як вони окупували Київщину. Спочатку в розмові він заперечив, що пограбував пенсіонера в Україні, але, зателефонувавши вже сам кореспонденту вдруге, сказав:

“Я, військовослужбовець військової частини 51460, гвардії єфрейтор Фролкін Данило Андрійович, зізнаюсь у всіх злочинах, які я скоїв в Андріївці, у розстрілі цивільного населення, обкраданні цивільного населення, вилученні в них телефонів і в тому, що наше командування в *** не ставить наших бійців, усю піхоту, що б’ється на передовій, на лінії фронту”.

Данило Фролкін
Фото: East2west New

Фролкін також розповів детальніше про вчинене вбивство. За його словами, російські солдати затримали трьох чоловіків та відвели їх до тих будинків, які показали затримані та які вони назвали своїми:

“Ми завели їх у три будинки, вони показали будинки. Там були не їхні фотографії. Тобто це не їхні будинки були за фактом. Третій узагалі в руїні в якійсь мешкав. У них була пачка грошей: гривні, долари, всяка *****. Підполковник, який був з нами, Олександр Прокурат, забрав ці гроші собі, а решту – документи, телефони – віддав нам і сказав: “Їх у розхід”. Усе, я пішов і (одного з людей. – Ред.) у розхід пустив”. 

Журналісти російського видання “Важливі історії”, які спілкувались із Фролкіним влітку, не змогли зв’язатися з ним, щоб він прокоментував інформацію про справу шодо поширення фейків. 

Фролкін не єдиний російський військовий із 64 мотострілецької бригади, якого в Україні підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни. Серед таких рядовий Осіпов Владислав Миколайович, підполковник Єрмишка Андрій Миколайович та сержанти Данилов Петро Миколайович і Єренков Денис Андрійович. Їх підозрюють у катуванні родини на Київщині. 

Інший російський солдат з цієї бригади Микита Чибрин восени зміг втекти до Іспанії. Правозахисники, які допомогли йому виїхати, кажуть, що участі у вбивствах та інших воєнних злочинах Чибрин не брав.  Росіянин переконує, що його обманом привезли до України й після декількох місяців у тилу він утік, щоб тепер допомогти судити російське керівництво за розв’язання війни.  

Нагадаємо, що цього року в Росії влада розгорнула хвилю переслідування щодо деяких власних громадян. Згідно з даними самих російських силовиків, з березня до травня за тільки-но введеною до законодавства статтею щодо “фейків про армію” кримінальні справи відкривали в середньому кожного робочого дня, а без затримань від кінця лютого в РФ минуло менш ніж 20 днів. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter