До Європи втік російський солдат, бригада якого окупувала Бучу: каже, що хоче допомогти судити керівництво РФ

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний проєкт Gulagu.net допоміг виїхати з Росії солдату Микиті Чибрину. Частина, в якій був Чибрин, окупувала Київщину на початку повномасштабного вторгнення та була у Бучі, однак сам росіянин переконує – нікого в Україні за чотири місяці не вбивав і втік, аби допомогти судити керівництво своєї країни за розпочату війну. 

Про це розповів засновник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін

Микита Чибрин. Фото: Gulagu.net

Микита Чибрин – 27-річний російський солдат родом з Якутська, який служив у військовій частині 51460, яка є місцем дислокації 64 мотострілецької бригади. Саме ця бригада окупувала Бучу. 

Інші росіяни з бригади не приховують, що вбивали цивільних. До прикладу, Данило Фролкін, якому Офіс генерального прокурора оголосив про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, сам зателефонував та дуже детально розповів журналістам, що відчував, вбиваючи цивільного на Київщині. Інший російський солдат Сергій у вбивствах не зізнавався, але розповідав, як його побратими робили це. 

Чибрин переконує, що його обманом привезли до України і кілька місяців він провів у тиловій службі, та людей не вбивав. Його шлях до Європи виглядав таким чином: 16 червня він покинув місце розташування бригади, сховавшись у машині з продуктами, потрапив до Росії, потім до Казахстану, а вже звідти до Іспанії. 

Фото: Gulagu.net

Правозахисники з Gulagu.net не вперше вивозять з Росії людей, які допомагають викривати злочини путінського режиму. Так вивезли Сергія Савельєва, який отримав доступ до архіву із 40 гігабайтами відео та фото тортур і зґвалтувань ув’язнених у російських місцях позбавлення волі.

Засновник проєкту Володимир Осєчкін, коментуючи вивезення Чибрина, сказав, що ця операція була однією з найтриваліших. 

“Шість країн, ряд перельотів, і нарешті хлопець на волі, на території демократії та прав людини… Микита був у підрозділі зв’язку і має важливу інформацію, він хоче співпрацювати з міжнародним розслідуванням у Гаазі та ООН і не хоче повертатися до Росії. Принаймні поки там править Путін”, – зазначив правозахисник. 

У Іспанії росіянин попросив притулку. Правозахисники переконують, що “як могли перевіряли “кейс Чибрина” і не змогли виявити жодних підтверджень тому, що сам Микита брав участь у вбивствах українців”. 

У Росії, за даними захисників Чибрина, до його родичів вже почали приходити силовики та військові. 

Нагадаємо, що чеченському силовику загрожує 12 років в’язниці за те, що взяв у заручники та допитував підлітка на Київщині. Мова йде про Анзора Бісаєва. До України він, найімовірніше, потрапив через територію ЧАЕС, а під час перебування був також у селі Бородянка, де його вдалось упізнати на записі відеоспостереження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter