“Мене потім трясло дуже довго”: російський військовий зізнався журналістам у вбивстві чоловіка на Київщині

Дата: 15 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російський солдат 64 мотострілецької бригади Данило Фролкін, якому Офіс генерального прокурора оголосив про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, зізнався журналістам, що вбив людину під час окупації Київщини. 

Про це розповідає російське видання “Важливі історії”. 

Українські слідчі вважають, що Фролкін винен у вбивстві мирного жителя в селі Андріївка, крадіжці автомобіля в іншого жителя села та викраденні радянських і українських медалей у 95-річного ветерана Другої світової війни. 

Журналісти “Слідства.Інфо” розповідали, що Фролкін разом з іншими військовими відібрав телефон у місцевого подружжя Тетяни та Леоніда. Російський солдат якийсь час користувався цим телефоном, зокрема робив селфі та спільні фото з іншими військовими. Але перед втечею із села він видалив фото і залишив телефон у селі. За кілька тижнів родині вдалося відновити видалені файли й знайти фото з обличчям Фролкіна та інших російських окупантів. 

Російські журналісти змогли встановити імена деяких росіян, що окупували Андріївку, серед яких було й ім’я Фролкіна. Він став одним із двох солдатів, які погодилися поспілкуватися з виданням. 

Спочатку Фролкін розповідав, що під час окупації він евакуював пошкоджену техніку, а іноді й поранених чи вбитих окупантів. Росіянин підтвердив, що загарбники займалися мародерством, але, за його словами, брали в будинках лише “якусь фігню”, наприклад алкоголь, харчі, мангал тощо.

Водночас Фролкін заперечив крадіжку медалей, сказавши, що росіяни “прийшли, сфоткалися та медалі поклали назад”.

Данило Фролкін

Однак невдовзі Фролкін зателефонував журналістам удруге та сказав таке: 

“Я, військовослужбовець військової частини 51460, гвардії єфрейтор Фролкін Данило Андрійович, зізнаюсь у всіх злочинах, які я вчинив в Андріївці, у розстрілі цивільного населення, обкраданні цивільного населення, вилученні в них телефонів і в тому, що наше командування в *** не ставить наших бійців, усю піхоту, що б’ється на передовій, на лінії фронту”.

За словами Фролкіна, російські солдати затримали трьох чоловіків та відвели їх до тих будинків, які показали затримані та які вони назвали своїми:

“Ми завели їх у три будинки, вони показали будинки. Там були не їхні фотографії. Тобто це не їхні будинки були за фактом. Третій узагалі в руїні в якійсь мешкав. У них була пачка грошей: гривні, долари, всяка *****. Підполковник, який був з нами, Олександр Прокурат, забрав ці гроші собі, а решту – документи, телефони – віддав нам і сказав: “Їх у розхід”. Все, я пішов і (одного з людей. – Ред.) у розхід пустив”. 

Деталі, що навів Фролкін, за словами журналістів, указують на те, що йдеться про вбивство 12 березня Віталія Кібукевича, Вадима Ганюка та Руслана Яремчука. Фролкін не зміг упізнати Яремчука, якого, ймовірно, і вбив, але інший російський військовий, який зголосився поговорити з виданням, підтвердив, що Фролкін убив Яремчука.

Данило Фролкін. Фото: Слідство.Інфо

Фролкін каже, що вбив чоловіка, бо той нібито сам зізнався, що передавав українським військам координати колон російської техніки.

“Я просто вивів його з дому. Ми знайшли в нього стріляні гільзи, які офіцери часто використовують. І все. Я йому кажу: “Йди вперед”. Він іде вперед. Я йому кажу: “На коліна”. І просто кулю в лоба. Мене потім трясло дуже довго. Я одного занапастив, але я хотів урятувати якомога більше людей”, – каже росіянин.

Фролкін уже поїхав з Білгородської області до Хабаровського краю РФ, де подав заяву на звільнення зі служби. Він вважає, що його можуть ув’язнити. 

“Навіть не за те, що в Україні творив. А за цю інформацію (про командування. – Ред.)”, – каже росіянин.

Нагадаємо, що тіла цивільних, убитих росіянами під час окупації Київщини, знаходять досі. Нещодавно одне з таких виявили на Житомирській трасі в технічному колодязі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter