У Чечні помер чоловік, якого силовики змусили побити дружину за антивоєнну позицію, а сина відправили на війну

Дата: 04 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У російській республіці Чечня помер місцевий житель Адам Мурадов. Після акції протесту проти мобілізації, в якій брала участь його дружина, сина чоловіка відправили на війну, а самого Мурадова змусили побити партнерку.  

Про це повідомляють правозахисники з центру “Меморіал”. 

Загиблий Адам Мурадов. Фото: телеграм-канал Niyso

Акція протесту, учасницею якої була дружина Мурадова, відбулася 21 вересня – у день оголошення Володимиром Путіним так званої “часткової мобілізації”. 

Жінок, які вийшли на пікет, затримали й відвезли до мерії столиці республіки Грозного. Туди, як кажуть правозахисники, привезли й родичів-чоловіків затриманих. 

“Їх змусили побити жінок, погрожуючи, що інакше це зроблять самі силовики й буде набагато гірше”, – розповідають вони. 

Невдовзі після цього 18-річного сина Мурадова Валіда відправили на фронт. Він зміг зателефонувати рідним та розповісти, що перебуває в окупованому Луганську. 

Адам Мурадов помер 27 вересня внаслідок, імовірно, серцевого нападу.

18-річного Валіда відпустили на поховання батька, але джерела в республіці повідомили правозахисникам, що на родину чинять сильний тиск силовики, зокрема вимагають під запис на відеокамеру спростували всю інформацію про протиправні дії щодо них. 

Валід Мурадов. Фото: телеграм-канал Niyso

Історія, як додають у правозахисному центрі, сколихнула Чечню. 

Загиблий Адам Мурадов також був дядьком іншого чеченця – Дауда Мурадова. Його в грудні 2020 року вислали до Росії з Франції, де він просив притулку. У Росії Дауд зазнав тортур, йому висунули тяжкі звинувачення в терористичній діяльності. На початку минулого року чоловік помер за нез’ясованих обставин у СІЗО Грозного.

Його тіло так і не видали родичам для поховання.

Нагадаємо, що лише за тиждень “часткової мобілізації” з Росії виїхало більше чоловіків, ніж залучили для війни в лютому. 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів тимчасово окупованої української Автономної Республіки Крим, Кавказу, Сибіру та інших територій Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter