Громадян просять доєднатися до флешмобу з блокування Аксьонова у фейсбуці

Дата: 27 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Кримські активісти ініціювали флешмоб, який має на меті заблокувати сторінки кремлівського куратора в Криму Сергія Аксьонова у фейсбуку.

Про це повідомляє Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова.

Користувачів просять поширювати новини про необхідність надсилання скарг на фейсбук-сторінку Аксьонова.

Активісти вказують, що “за правилами фейсбуку” повідомлення Аксьонова, де він назвав Меджліс кримськотатарського народу “терористами”, є “проявом мови ворожнечі та поширенням відверто неправдивої інформації”.

Користувачів, зокрема, закликають перейти на сторінку Аксьонова, поскаржитися на сторінку, обираючи опцію “Ворожі висловлювання” або “Хибна інформація”.

Відомо, що флешмоб підтримали колишні бранці Кремля Олег Сенцов і Володимир Балух, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. А. Никонорова Сергій Пархоменко, керівник Фонду “Мир і Ко”, ветеран Мирослав Гай та інші.

Нагадаємо, 2016 року незаконний “Верховний суд Криму” та Верховний суд Росії ухвалили заборону представницького органу кримських татар – Меджлісу. Його визнали екстремістською організацією нібито через зазіхання на територіальну цілісність Росії та залякування людей. Цю заборону ініціювала “експрокурорка” тимчасово окупованого Криму та чинна депутатка Держдуми Росії Наталія Поклонська.

2017 року Україна в Міжнародному суді ООН ініціювала справу проти Росії для притягнення її до відповідальності за фінансування й підтримку актів тероризму в Україні, а також участь у скоєнні актів расової дискримінації в межах вчинення актів агресії проти України.

У квітні 2017 року Міжнародний суд ООН визнав заборону незаконною та зобов’язав Росію відновити діяльність Меджлісу на території окупованого Криму. Відновити роботу Меджлісу також вимагали й у Раді Європи

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар

У ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.
 
7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.
 
Сполучені Штати Америки рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter