Громадського активіста Євгена Мельничука, якого росіяни викрали в Криму, утримують в сімферопольському СІЗО №2

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Громадського активіста з Криму Євгена Мельничука росіяни викрали в Севастополі у жовтні 2022 року. Наразі окупанти утримують чоловіка в Сімферопольському СІЗО №2. Він перебуває в одній камері з мером міста Гола Пристань Олександром Бабичем та іспанським волонтером Маріо Калатаюдом.

Про це виданню ZMINA повідомило поінформоване джерело.

Євгена затримали, якщо я не помиляюсь, у жовтні 2022 року”. 

За інформацією джерела, про те, що Євгена затримали, дізналась його дружина. Батьки активіста проживають в окупованому Криму і вони також шукають його.

З нами зв’язався чоловік, який з ним перебував в одній камері. Він розповів, що до них з сусідньої камери перевели Євгена. Його викрали в Криму за нібито фотографію російської техніки. Також людина згадувала, але не називала місце неволі“, – розповіло джерело.

За його словами, Євген народився та виріс у Севастополі. Закінчив військово-морську академію імені Нахімова. Під час блокування росіянами українських частин чоловік поїхав до Севастополя як волонтер та допомагав нашим військовим. Євгена двічі викрадали у Севастополі, але його вдавалося звільнити. Після повернення на материкову частину України він проживав в Ірпені, де боровся з корупцією у місцевій владі. Виступав проти вирубки лісів та незаконного будівництва. За свою громадянську позицію зазнавав неодноразового побиття.

У Євгена 6 дітей, наймолодшому з яких ще не виповнилось 2 років.

7 листопада 2016 року Євгена Мельничука побили втретє, коли він намагався зняти на відео незаконну вирубку та транспортування дерев. Власник трактора напав на активіста і зламав йому ніс .

Нагадаємо, мера Голої Пристані Олександра Бабича викрали ще на початку російського вторгнення. 28 березня росіяни прийшли до нього додому, коли він розмовляв з дружиною телефоном. Чоловіка повезли в білому мікроавтобусі із затонованими вікнами до мерії, де він пробув під конвоєм у своєму робочому кабінеті, а потім на цьому ж авто його вивезли з міськради в напрямку СкадовськаВідтоді ні родина, ні його колеги та знайомі не мають змоги з ним поспілкуватись.

Торік деякі медіа та Асоціація міст України повідомили, що Олександра нібито звільнили з полону. Згодом з’ясувалося, що сталася помилка. Дружина вважає, що цей випадок відкинув її боротьбу за визволення чоловіка на кілька кроків назад, адже довелося знову домагатися для нього статусу полоненого.

За останньою інформацією, російська сторона досі не висунула Бабичу жодного обвинувачення та відмовляється визнавати сам факт його утримання. Хоча є свідки, які підтверджують, що він перебуває  у СІЗО №2 в Сімферополі.

Маріо Калатаюда викрали  19 березня в Херсоні. Невідомі чоловіки у балаклавах вдарили його під дих, заламали руки, одягнули кайданки та заштовхнули до темно-синього мінібуса. Спочатку чоловіка тримали в Херсоні, а потім перевезли до Сімферопольського СІЗО №1, а звідти до СІЗО №2. Росіяни незаконно утримують іспанського волонтера у в’язниці, не висуваючи йому жодних звинувачень. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду  тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter