Громадськість просить уряд зберегти список “міжнародних спонсорів війни” – заява

Дата: 25 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Громадські організації, які входять до глобальної коаліції B4Ukraine, звернулися до Кабінету Міністрів України із закликом зберегти та вдосконалити список “міжнародних спонсорів війни” від НАЗК.

Про це йдеться в заяві об’єднань, яка є в розпорядженні “Економічної правди“.

Члени B4Ukraine (“Бізнес для України”) висловили занепокоєння останніми новинами про ліквідацію списку “міжнародних спонсорів війни”, як відомо, цей список адмініструє НАЗК, а також інших життєво важливих баз даних, що стосуються західних інструментів і компонентів, які Росія використовує для виробництва зброї. 

“Цей список став важливим інструментом у наших зусиллях сприяти виходу відповідального бізнесу з Росії, тим самим мінімізуючи здатність Росії продовжувати мілітаризацію та завдавати подальших страждань українському народу”, – мовиться в заяві.

Громадські організації зазначають, що список “спонсорів війни” був особливо корисним для посилення репутаційного тиску на компанії, які все ще працюють у Росії, підкреслюючи їхню постійну присутність і податкові внески в мілітаризований бюджет Росії. Він використовувався під час співпраці з більш ніж 180 транснаціональними компаніями та в наших розмовах з кількома урядами.

“Ми розуміємо серйозний дипломатичний тиск, з яким стикається український уряд по відношенню до своїх партнерів, включно з країнами G7, чиї підприємства потрапили до списку. Водночас відкинути цей список зараз було б недалекоглядно та підірвало б два роки зусиль, спрямованих на зниження спроможності Росії вести цю агресивну війну”, – додали організації.

Крім того, підписанти наголосили, що цей список має потенціал для використання, щоб створити найвигіднішу для України структуру майбутніх репарацій і податків на надприбуток компаній, які наживаються на стражданнях українського народу. 

Тому, незважаючи на існуючий тиск із боку урядів-партнерів, ми закликаємо вас зберегти інструмент і вивчити всі можливі варіанти, такі як терміновий перегляд його методології та створення міжвідомчої та правової бази, яка допомогла б його зміцнити".

Як відомо, уряд після звернень від країн-партнерів вирішив відмовитися від списку “Міжнародні спонсори війни” на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Україна закриває список “міжнародних спонсорів війни” від НАЗК після негативної реакції з боку таких країн, як Китай і Франція.

Напередодні НАЗК відмовилося вилучати австрійський Raiffeisen зі списку спонсорів війни. До цього компанію тимчасово вилучили зі списку через погрози Австрії заблокувати новий пакет антиросійських санкцій. 

Для деяких компаній внесення до українського списку спонсорів та причетних до розв’язання Росією війни позначалося на роботі. До прикладу, після появи в переліку компанія Mondelez зіткнулась із бойкотом у Норвегії та Швеції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter