НАЗК закриє реєстр спонсорів війни, бо він нібито заважав партнерам тиснути на Росію

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції закриє реєстр міжнародних спонсорів війни та має переспрямовувати користувачів з відповідної сторінки сайту відомства на сайт РНБО у розділ “Державний реєстр санкцій”. 

Про це розповіли в уряді. 

Скриншот сайту

Урядовці кажуть, що це необхідно для “достовірного та єдиного інформування” про офіційний санкційний перелік України. 

На існування реєстру міжнародних спонсорів війни нарікали країни-партнери. У МЗС кажуть про “численні звернення” представників дипломатичного корпусу, в яких ті переконували, що перелік заважає ухвалювати важливі рішення для протидії російській агресії. Також вони звертали увагу, що реєстр працює фактично без нормативної бази. 

На розширеному засіданні Кабміну, де ухвалили рішення закрити реєстр, були присутні секретар РНБО Олексій Данілов, голова СБУ Василь Малюк, генеральний прокурор Андрій Костін, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик, а також посли Італії, Японії, Австрії, Франції, Угорщини, Туреччини, тимчасово повірені в справах посольств США, Бельгії, Фінляндії, Греції та представництва ЄС в Україні.

На зустріч прийшли й представники посольств Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Канади, Німеччини та КНР.

У реєстрі, судячи з даних на сайті на момент написання новини, найбільше компаній з Китаю, США, Франції, Німеччини, Швейцарії, Італії та Бельгії.

Тепер інформацію з переліку спонсорів війни передадуть до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики для опрацювання. Члени цієї групи мають вирішити, чи застосовувати обмеження до фігурантів переліку. 

Нагадаємо, що Україна відмовлялася вилучати австрійський Raiffeisen зі списку спонсорів війни. До цього компанію тимчасово вилучили зі списку через погрози Австрії заблокувати новий пакет антиросійських санкцій. 

Для деяких компаній внесення до українського списку спонсорів та причетних до розв’язання Росією війни позначалося на роботі. До прикладу, після появи в переліку компанія Mondelez зіткнулась із бойкотом у Норвегії та Швеції. 

Фотографія обкладинки: Віталій Носач / РБК-Україна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter