Google та Apple не дозволять відстежувати геолокацію людей із коронавірусом

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Американські компанії Google та Apple розробляють нову технологію, яка попереджатиме власників телефонів про контакт з інфікованими коронавірусом людьми, але не дозволить встановлювати їхнє точне місце перебування.

Про це повідомляє Techchurch.

 

Нова система через Bluetooth відстежуватиме телефони, які перебувають поблизу один одного, і передаватиме цю інформацію в спеціальний додаток. Користувачі застосунку зможуть повідомляти, що в них діагностовано COVID-19, і після цього система проаналізує коло їхніх контактів за два тижні й попередить інших про те, що вони спілкувались із зараженим. Водночас ім’я зараженого приховуватимуть.

Технологію, як заявили компанії, зможуть використовувати розробники, що працюють від імені установ охорони здоров’я, щоб пришвидшити процес розроблення власних додатків для контролю. Водночас компанії випустили й нову політику, якої мають дотримуватися розробники, якщо хочуть використовувати технологію. Вона охоплює, зокрема, такі пункти: 

  • додатки мають використовувати лише офіційні державні органи громадської охорони здоров’я і тільки для реагування на COVID-19;
  • застосункам потрібна буде згода користувача на передання будь-якої інформації стосовно позитивного результату тесту до органу охорони здоров’я, що працює з додатком;
  • додатки не можуть отримати доступ або навіть дозвіл на доступ до служб визначення місцеперебування, які надають конкретні дані геолокації.

Apple і Google, як наголосили у виданні, вдалися до спільної роботи у відповідь на дії низки органів громадської охорони здоров’я у світі, які почали розроблення власних додатків для відстеження контактів можливих інфікованих коронавірусом людей і хотіли отримати доступ до певних аспектів iOS і Android.

Як відомо, Міністерство цифрової трансформації презентувало додаток для контролю за обсервацією та самоізоляцією українців на початку квітня. Відстежувати самоізоляцію українців Мінцифри доручив Кабінет Міністрів. Міністерство планувало запустити окремий мобільний додаток для контролю, а ще раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповідав про плани розпочати контроль за дотриманням самоізоляції, використовуючи досвід Ізраїлю, де силовики стежать за громадянами через мобільні телефони. Однак наприкінці березня очільник МВС Арсен Аваков заявляв, що у відомстві готові до такого стеження, але розуміють, що це порушує конституційні права громадян. 

Відомо, що окрім Ізраїлю в Ірані влада стежить за своїми громадянами нібито через коронавірус. Вона робить це за допомогою спеціально створеного додатка. Як розповіли журналісти видання Vice, після завантаження додатка AC19 у користувачів просять номер телефону, а також запитують дозволу на збір даних про їхнє місцеперебування. Водночас найчастіше прохання дозволити збирати ці дані написано англійською мовою, а не на фарсі, тому багато користувачів не знають, про що їх запитують. 

Нещодавно понад 110 організацій світу закликали держави дотримуватися прав людини в умовах використання технологій електронного нагляду для боротьби з пандемією коронавірусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter