Ексголову Верховного Суду Князєва відсторонили від здійснення правосуддя

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя (ВРП) відсторонила від здійснення правосуддя суддю Верховного Суду Всеволода Князєва через притягнення його до кримінальної відповідальності.

Про це стало відомо під час онлайн-трансляції засідання ВРП 6 лютого 2024 року.

Всеволод Князєв. Джерело: supreme.court.gov.ua

Резолютивну частину рішення оголосив голова ВРП Григорій Усик. Згідно з нею Вища рада правосуддя вирішила задовольнити клопотання заступника генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка: тимчасово, до 6 квітня 2024 року, відсторонити Князєва від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що 15 травня 2023 року САП та НАБУ викрили корупційну схему у Верховному Суді. Детективи підтвердили інформацію, яка ширилась у медіа, щодо затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Він став найвисокопоставленішим затриманим суддею в історії України.

Його затримали під час отримання другого траншу в 450 тисяч доларів США. Наступного дня Пленум Верховного Суду висловив недовіру Князєву, і він втратив посаду голови ВС. 

Князєва взяли під варту, він перебуває в СІЗО. 30 січня 2024 року йому вкотре продовжили дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – до 29 березня 2024 року.

Водночас суд зменшив підозрюваному розмір застави з 20 мільйонів гривень до 18,168 мільйона.

До цього Князєву вже шість разів зменшували заставу. Так, 21 грудня 2023 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зменшила її розмір на 7 мільйонів гривень – до 20 мільйонів.

Також відомо, що 17 травня 2023 року Вища рада правосуддя заявила про підготовку листів до НАБУ та САП, у яких проситиме надати інформацію про можливий вплив підозрюваного в корупційному злочині Князєва на обрання нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Після цього спеціалізована антикорупційна прокуратура почала розслідування за фактом розголошення даних, що становлять таємницю досудового розслідування.

Читайте також: “Як так сталося?”: п’ять відповідей на питання про ситуацію у Верховному Суді, де взяли рекордний хабар

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter