Головний редактор руху “Чесно” Олександр Саліженко заявив про тиск з боку низки інтернет-ресурсів 

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Низка інтернет-ресурсів та анонімних телеграм-каналів поширює дезінформацію про те, що головний редактор руху “Чесно” Олександр Саліженко нібито ухиляється від мобілізації.

Про це він написав на своїй фейсбук сторінці. 

Головний редактор руху “Чесно” Олександр Саліженко. Фото з фейсбуку

“Кілька інтернет-помийок та анонімних телеграм-каналів нещодавно згадали про мене — начебто я ухиляюсь від мобілізації. Паралельно особи, які за стилем діяльності дуже нагадують адвокатів Медведчука, надіслали звернення в ДБР з вимогою перевірити роботу Вінницького ОТЦКСП. Нібито вони недопрацьовують, бо ж я досі не мобілізований”, – написав головний редактор руху “Чесно” Олександр Саліженко. 

Активіст помічав у медіамоніторингу руху “Чесно”, що інтернет-ресурс “Закон і бізнес” згадує його разом із представниками інших організацій у контексті нібито ухилення від військової служби. Також можна помітити однакові матеріали, зокрема на сайтах “Закон і медіа”, “Коротко про”, “Знай.ua” та uanews.net.

Скриншот матеріалу на сайті “Коротко про” за 1 квітня 2024 року

Окрім Олександра Саліженка, ресурси також згадують журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, голову правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, очільника “Фундації DEJURE” Михайла Жернакова та інших представників антикорупційних організацій.

За словами активіста, він за власної ініціативи без жодних повісток з’явився до 4 відділу Вінницького районного військомату та пройшов ВЛК. У висновку комісія рекомендувала визнати Саліженка непридатним із виключенням з військового обліку. Документи справи наразі досі на розгляді Вінницької облвійськкомату. 

У 2020 році йому встановили діагноз – неходжкінська первинна медіастинальна В-великоклітинна лімфома з метастазами в низці лімфовузлів та кістках (IV стадія). Активіст перебуває під наглядом в Національному інституті раку та має групу інвалідності. З 2020 року публічно і неодноразово писав про своє лікування раку та давав інтерв’ю на цю тему. Крім того, він є амбасадором підтримки дорослих онкопацієнтів. 

Попри це, у перші місяці повномасштабного вторгнення доєднався до лав місцевого добровольчого формування, яке чергувало на об’єктах інфраструктури. Також на початку вторгнення спілкувався та надав документи представнику ТЦК.

Саліженко припускає, що діяльність руху незручна для багатьох проросійських політиків, які намагаються дискредитувати громадських активістів та процес мобілізації.

Лідерка руху “Чесно” Віта Думанська вважає, що окрім інформаційної кампанії, влада залучила й адмінресурс — на підставі звернення громадянина ДБР ініціювало перевірку бездіяльності ТЦК щодо мобілізації Саліженка. Причому Бюро відразу взялося працювати над цим зверненням. Хоча часто держоргани громадянам відправляють відписки або ж не вчиняють ніяких дій.

“Фактично, ресурс держави використовують для того, щоб тиснути на роботу національних антикорупційних організацій”,зазначила вона в колонці на “Українській правді”. 

Раніше голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що Державне бюро розслідувань зареєструвало проти нього два кримінальних провадження: про ухилення від військової служби та підроблення офіційного документа від НАЗК. 

Також команда журналістів-розслідувачів “Бігус.інфо” заявила, що за ними стежили близько року.

Крім того, у січні цього року редактор видання “Наші гроші” Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися потрапити до його квартири, після чого обклеїли двері листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”.

Згодом поліція встановила особи п’ятьох чоловіків, які прийшли додому до журналіста-розслідувача, намагалися ввірватися до його квартири в Києві та обклеїли двері помешкання листівками. За кілька днів Ніколов розповів, що поліція відпустила їх без оголошення підозр.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter