ФСБ висунула нове звинувачення Асану Ахтемову, якого обвинувачує у “диверсії” на газопроводі в Криму

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

ФСБ Росії висунула політв’язню, фігуранту так званої “справи про диверсію на газопроводі” Асану Ахтемову нове звинувачення в контрабанді вибухових пристроїв.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав адвокат Айдер Азаматов.

Асан Ахтемов

Окупаційні силовики висунули обвинувачення за ч. 3, ст. 226.1 КК Росії (“контрабанда вибухових пристроїв, боєприпасів…”).

“Найсуворіше покарання за такий злочин – від 7 до 12 років ув’язнення зі штрафом до одного мільйона рублів. Варто зазначити, що це вже третє звинувачення, висунуте Асану Ахтемову. Попередні два звинувачення не дуже відрізняються за термінами покарання і лише наголошують на меті таких звинувачень. Мета ж – максимально посилити звинувачення так, щоб було ще страшніше Асану”, – написав захисник.

За його словами, бранець Кремля “вкотре не погодився вже і з цими звинуваченнями”.

Адвокат звертає увагу, що ФСБ висуває все нові й нові обвинувачення після того, як чоловік відкинув надані під тортурами покази.

“Асан Ахтемов подякував за надану йому підтримку та готовий боротися за свою свободу всіма законними способами. Винним себе не визнає і вважає своє переслідування виключно політично вмотивованим”, – повідомив захисник.

Раніше Азаматов повідомляв, що до обвинувачення проти Ахтемова додали статті про “диверсію, вчинену організованою групою” (п. “а”, ч. 2 ст. 281 КК Росії) та “незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинених групою осіб” (ч. 4 ст. 222.1 КК України). Азаматов назвав це “помстою ФСБ за відмову від першого зізнання”.

Нагадаємо, напередодні Асан Ахтемов розповів, що його почали катувати струмом відразу після затримання. Адвокат Айдер Азаматов потрапив до Асана Ахтемова в СІЗО лише 13 вересня. Увесь цей час окупаційне слідство та адвокат за призначенням чинили спротив у доступі до кримського татарина.

Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було пошкодження газопроводу. 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter