Фрілансера-консультанта “Радіо Свобода” Ігоря Лосика внесли в “список терористів” у Білорусі

Дата: 28 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет держбезпеки Білорусі додав фрілансера-консультанта “Радіо Свобода”, адміністратора опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігоря Лосика до “списку терористів”. Також до цього списку потрапив і екскандидат у президенти Білорусі Сергій Тихановський.

Про це повідомляє видання “Настоящее время”.

Ігор Лосик. Джерело: mininform.lol

Як пише видання, до “списку терористів” КДБ Білорусі загалом додав 23 особи. 

Підставою для включення Тихановського до цього переліку є набрання законної сили вироком про визнання його “винним у скоєнні злочинів, передбачених статтею 130 (“Розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі”) та 293 (“Масові заворушення”) Кримінального кодексу Республіки Білорусь”, – йдеться у повідомленні КДБ.

Тепер у “списку терористів” КДБ Білорусі 870 імен.

Як нагадує видання, білоруський відеоблогер Сергій Тихановський планував висуватися в президенти Білорусі, але був засуджений. За даними слідства, Тихановський та його соратники тривалий час займалися підготовкою та організацією масових заворушень у Білорусі. При цьому видання зазначає, що деякі фігуранти справи навіть не були особисто знайомі між собою. Слідство вважає, що Тихановський через ютуб-канал та однойменний телеграм-канал відкрито закликав до насильства щодо представників влади та правоохоронців і нібито своїми висловлюваннями розпалював ворожнечу та ворожнечу у суспільстві за ознаками соціальної належності.

Також видання зазначає, що Слідчий комітет Білорусі не навів жодних доказів чи пояснень, які б демонстрували наявність “групи”, в якій діяли обвинувачені, якийсь зв’язок між ними, або хоча б доводили, що вони спілкувалися. Наприклад, не розповідається, чи спілкувався Ігор Лосик із Тихановським та іншими фігурантами справи. У повідомленні СК лише перераховано прізвища “наближених” до Тихановського осіб.

Нагадаємо, фрілансера-консультанта “Радіо Свобода” та адміністратора опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігоря Лосика  затримали у червні 2020 року за звинуваченням у розпалюванні соціальної ворожнечі “щодо представників влади та правоохоронних органів”, вчиненому групою осіб та в організації масових заворушень. 

Лосик оголошував голодування та навіть спробував порізати собі вени на знак протесту проти нових звинувачень.

3 грудня Центральний районний суд Мінська визнав “екстремістськими матеріалами” інформаційну продукцію телеграм-каналу “Радіо Свобода – Білорусь”, його аналоги в соціальних мережах та на відеохостингу Ютуб.

14 грудня 2021 року Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

Білоруського опозиціонера Сергія Тихановського, блогера ютуб-каналу “Країна для життя”, чоловіка кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської, засудили до 18 років колонії суворого режиму. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter