Фейкові сайти українських медіа та підробні сторінки журналістів: ворог використовує нову тактику у сфері кіберзагроз

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У сфері кіберзагроз з’явилася нова тенденція: ворог активно підроблює сайти українських медіа і сторінки журналістів у соцмережах.

Про це розповіла керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук під час дискусії на Donbas Media Forum 2023, пише ІМІ.

Одна з дискусій під час Донбас-медіафоруму. Джерело: фейсбук-сторінка Donbas Media Forum

“Зараз спостерігаємо таку тенденцію щодо погроз: це підробка сайтів українських медіа та їхнє рекламування в соцмережах і підробка особистих сторінок журналістів. Ось така небезпека”, – сказала вона.

Водночас росіяни, як і раніше, вчиняють кібератаки на українські медіа. Зокрема, останніми днями ІМІ зафіксував кібератаки на супутникові канали Суспільного і на сайти національних та регіональних медіа, уточнила Дячук.

Ще одна небезпека для журналістів – кібератаки на сайти й фішинги. Таку тенденцію аналітики спостерігали перед початком повномасштабного вторгнення: багато DDoS-атак на сайти українських медіа.

“Як зʼясувалося, це була спланована російська атака. Потім почалася градація: журналістам почали надходити погрози на пошту, навіть віршовані. […] Журналісти отримували це не тільки на приватну пошту, але й на редакційну”, – додала Дячук.

Експертка ІМІ також порушила тему фізичної безпеки журналістів. Вона нагадала, що з 24 лютого 2022 року Росія вбила 69 журналістів. 10 з них загинули під час виконання професійних обов’язків, 59 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань (з них 46 загинули як учасники бойових дій, 13 – унаслідок російських обстрілів або катувань).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що росіяни використовують штучний інтелект для створення псевдотелевізійних сюжетів начебто від українських телеканалів та поширюють створені фейки в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter