“Я фактично дивився в дзеркало минулого”: Асєєв прокоментував “інтерв’ю” Протасевича на білоруському телебаченні

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Журналіст і письменник, аналітик Українського інституту майбутнього Станіслав Асєєв пояснив, як опозиційного білоруського блогера Романа Протасевича могли примусити “каятися” на камеру в ефірі державного телеканалу ОНТ.

У 2019 році український журналіст відбув схоже “інтерв’ю” в полоні сепаратистів, пише “Радіо Свобода”.

Джерело: plus.obozrevatel.com

Тоді Асєєва вивезли з донецької в’язниці “Ізоляція” до бібліотеки імені Крупської, зняли наручники й допитувати про “шпигунську діяльність”.  

“Я фактично дивився в дзеркало минулого, це дійсно дуже нагадує те, що відбувалося зі мною в “Сладков+” (ютуб-канал російського пропагандиста Олександра Сладкова. – Ред.). Але я ж давав інтерв’ю через майже півтора року ув’язнення, а у випадку Протасевича видно, що він усе ще в стані шоку. Ми абсолютно не знаємо, що з його тілом: можливо, під сорочкою він весь синій. Ті невеликі сліди на зап’ясті, які вдалося помітити, думаю, є невеликою частиною того, що з ним робили”, – сказав він.

Журналіст уточнив, що йому абсолютно зрозуміло, “як цю людину посадили на цей стілець”.

“Його не потрібно було катувати. Очевидно, що він проходив через якусь систему фізичного насильства. Були це тортури та побої або тільки побої, але заарештовано його дівчину (громадянку РФ Софію Сапегу також затримали білоруські силовики. – Ред.). Загалом, на цьому закінчуються всі питання”, – розповів Асєєв.

Він сказав, що його самого сепаратисти шантажували безпекою матері, примушуючи дати “інтерв’ю”. А Протасевича “не треба катувати, досить показати його дівчину в сусідній камері та розповісти, що зараз із нею робитимуть на його очах”.

Щодо останнього епізоду, де білоруський опозиціонер плаче, Асєєв упевнений, що це цілком реальні сльози.

“Людина перебуває в критичній ситуації, і його міміка, жести, істеричний, я б сказав, вираз обличчя, коли він намагався сміятися… Все це могло вилитися в щирі сльози, але вони абсолютно не пов’язані з тим, що він говорить… У моєму випадку такої драматургії не було, мене не змушували спеціально висловлювати на камеру будь-які емоції, від мене вимагалося просто відповідати на питання відповідно до тих матеріалів, які вони сфабрикували, і я йшов за цією логічною лінією”, – пояснив український журналіст.

Асєєв нагадав, що його “інтерв’ю” для “Сладков+” було наслідком голодування, про яке стали писати українські та західні ЗМІ. Тож так званій владі “ДНР” довелося показати, що журналіст живий.

“У випадку з Протасевичем зрозуміло, що Лукашенко не має взагалі жодного авторитету і все це спрямовано на людей у Мінську, які вчора дивилися цю трансляцію, мета – показати, що є внутрішні вороги, з якими ми жорстоко розбираємося. Це лише для внутрішнього споживача”, – сказав Асєєв.

Нагадаємо, що Асєєв був затриманий у 2017 році та засуджений проросійськими бойовиками з угруповання “ДНР” до 15 років ув’язнення за публікації в українських та міжнародних медіа під псевдонімом Васін статей про життя в окупованому Донецьку. Звільнений з полону в межах обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.

Романа Протасевича, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA, білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли Протасевича та його дівчину.

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter