Ексначальнику колонії в Оленівці Сергію Євсюкову повідомили про підозру за катування українських військовополонених

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці зібрали доказову базу на Сергія Євсюкова – колишнього керівника окупаційної Волноваської виправної колонії, більш відомої як Оленівська колонія. Йому закидають причетність до масових знущань з українських військовополонених у застінках російської тюрми. Підозрюють також і його підлеглого.

Про це повідомляють Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

Екскерівник Оленівської колонії та його підлеглий. Фото: Національна поліція України

Як розповіли в СБУ, до 2014 року Євсюков був начальником сектору з розшуку в Горлівському райвідділі розформованої міліції Донецької області.

Під час захоплення частини регіону він залишився на території міста і згодом пішов на співпрацю з місцевою окупаційною адміністрацією РФ і став керівником Оленівської колонії.

З початку повномасштабного вторгнення РФ і до кінця липня 2022 року він організовував катування понад 100 полонених бійців ЗСУ.

Для знущань з українських захисників їх відводили до спеціально створеного на території колонії так званого “дисциплінарного ізолятора”. У його застінках до людей застосовували різні види фізичного насильства і вчиняли психологічний тиск, які супроводжували постійними погрозами повільного вбивства.

Для конвоювання та охорони полонених Євсюков залучав свого підлеглого – “молодшого інспектора відділу нагляду” окупаційної в’язниці, який також брав участь у тортурах над військовополоненими. Підлеглий до “призначення” перебував у складі так званої “служби виконання покарань ДНР” у тимчасово окупованій Горлівці.

Зрештою есбівці повідомили чоловікам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вони обидва переховуються на тимчасово окупованій території на Сході України. Тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, що наприкінці липня в Оленівці стався вибух у колонії, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, зокрема з полку “Азов”, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

У Генштабі ЗСУ заявляли, що колонію навмисно обстріляли російські війська, щоб приховати катування полонених і розстріли за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ. Пізніше в Офісі генерального прокурора повідомили, що джерелом вибуху міг стати термобаричний боєприпас.

Згодом Україні вдалося повернути тіла захисників, які загинули внаслідок теракту, вчиненого окупантами в Оленівці. Більшість з них вже вдалося ідентифікувати. Аналіз ДНК триває.

За рік після вибуху в Оленівській колонії, що захопила та контролює Росія, Управління ООН з прав людини так і не отримало доступу до місця трагедії. Через це Офіс УВКПЛ досі не зміг встановити, що саме трапилося в ніч з 28-го на 29 липня 2022 року в бараці з українськими військовополоненими.

Водночас в Управлінні зазначили: наявна нині інформація вказує на те, що вибух спричинила не ракета HIMARS.

Читайте також: “Ми кричали – ніхто не відповідав”: реконструкція теракту в Оленівці

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter