В ООН визнали, що вибух в Оленівці не був спричинений ракетою HIMARS

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

За рік після вибуху в Оленівській колонії, що захопила та контролює Росія, Управління ООН з прав людини так і не отримало доступу до місця трагедії. Через це Офіс УВКПЛ досі не зміг встановити, що саме трапилося в ніч з 28 на 29 липня 2022 року в бараці з українськими військовополоненими. 

Водночас в Управлінні зазначили: наявна нині інформація вказує на те, що вибух спричинила не ракета HIMARS.

Про це йдеться в заяві офісу.

Фото: Reuters

В Управлінні ООН з прав людини наголосили, що наразі їхні експерти не можуть встановити ані джерело вибуху, ані напрямок, з якого могли стріляти. Водночас вони продовжують стежити за цією справою.

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк своєю чергою зазначив: справедливість щодо цієї трагедії так і не стала ближчою за цей рік.

“Військовополонені, які отримали поранення або загинули в Оленівці, та члени їхніх сімей заслуговують на те, щоб правда була відома, а винні в порушеннях міжнародного права понесли відповідальність”, – наголосив Тюрк.

Він також підкреслив, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, смерть або серйозні поранення військовополонених має насамперед розслідувати та країна, що їх утримує. 

Росія ж не задовольнила запитів офісу ані щодо гарантій безпеки для відвідування конкретного місця, ані щодо доступу до окупованих територій загалом.

У межах розгляду ситуації в Оленівці спеціалісти Управління ООН з прав людини зустрічалися та проводили інтерв’ю з тими, хто пережив вибух, а також з родинами загиблих. 

“Будь-яка підозра в злочинній поведінці повинна бути оперативно, ретельно, незалежно, неупереджено та прозоро розслідувана, а винні притягнуті до відповідальності”, – додав Верховний комісар.

Нагадаємо, на початку 2023 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розформував місію щодо встановлення фактів теракту в Оленівській колонії. Основною причиною було те, що Росія так і не надала експертам гарантій безпеки для роботи.

Водночас юристи зазначають, що ситуація в Оленівці містить у собі одразу кілька злочинів: утримання військовополонених у небезпеці, недопуск міжнародних організацій на місце події, знищення доказів своєї провини та сам вибух у бараці з українськими полоненими військовими.

ZMINA розповідала, як родини військових з Оленівки шукають справедливості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter