ООН розпустила місію щодо розслідування теракту в Оленівці

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розформував місію щодо встановлення фактів теракту в Оленівці, під час якого загинули українські військовослужбовці. Місію розформували через те, що ООН не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

Про це повідомив офіційний представник Генсека ООН Стефан Дюжаррік.

Фото: Букви

“Генеральний секретар ухвалив рішення розформувати місію щодо встановлення фактів щодо інцидентів 29 липня 2022 року в Оленівці через відсутність умов для направлення місії на місце події.

У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної й небезпечної місії в зоні бойових дій нам необхідні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх, і не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому”, – сказав він.

Водночас Дюжаррік не уточнив, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій. 

Насамкінець він зауважив, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи.

“Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки, й ми можемо туди вирушити, місія буде відновлена”, – зазначив він.

Нагадаємо, що 29 липня патронатна служба “Азову” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ у скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Через 25 днів після трагедії в Оленівці ООН створила групу з розслідування теракту. Однак місія ООН так і не отримала доступу до місць утримання Росією українських військовополонених, тоді як безперешкодно відвідувала місця інтернування російських полонених в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter