Росія не надала ООН доступу до місць утримання українських військовополонених – голова місії

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Місія ООН досі не отримала доступу до місць утримання Росією українських військовополонених, тоді як безперешкодно відвідувала місця інтернування російських полонених в Україні.

Про це повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер на презентації нової доповіді Управління ООН з прав людини щодо України за період з 1 лютого до 31 липня 2022 року.

Фото: CivilM+

“Упродовж звітного періоду наші спеціалісти з прав людини мали безперешкодний доступ до місць інтернування військовополонених на території, яку контролює уряд України. З іншого боку, нам не було надано конфіденційного доступу до місць інтернування українських військовополонених на території, що контролюється збройними силами РФ або пов’язаними збройними групами”, – зазначила вона.

Богнер додала, що інформація, яку отримує місія, свідчить про те, що для українських захисників, які перебувають у російському полоні, існують серйозні ризики щодо здоров’я та безпеки.

“Вони зазнають жорстокого поводження. Крім того, принижують і їхню гідність. Таке поводження з українськими військовополоненими має систематичний характер як на окупованих територіях, так і в місцях інтернування в РФ”, – підсумувала вона.

Раніше ZMINA писала, що Місія ООН задокументувала, що військовополонені, які перебувають під владою Російської Федерації та утримуються збройними силами Росії або пов’язаними з ними збройними угрупованнями, зазнавали тортур і жорстокого поводження. Такі дії щодо військовополонених можуть бути розцінені як воєнні злочини.

Нагадаємо, що 23 серпня ЄСПЛ у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених українських захисників та надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Женевською конвенцією прав, зокрема на медичну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter