Більшість загиблих в Оленівці, тіла яких повернули минулого року, вдалося ідентифікувати – Омбудсман

Дата: 07 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого року Україні вдалося повернути тіла захисників, які загинули внаслідок теракту, вчиненого окупантами в Оленівці. Наразі більшість з них вже вдалося ідентифікувати. Аналіз ДНК триває.

Про це під час всеукраїнського правозахисного форуму “Легіон права” повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Омбудсман України

“Україні вдалося повернути тіла українських захисників. Більшість із них – ідентифіковані. Нагадаю, що в Оленівці загинули люди, які мали офіційний статус військовополонених! Вони були верифіковані МКЧХ”, – наголосив Лубінець.

За словами Уповноваженого, після теракту в Оленівці він вперше поспілкувався з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою та запропонував допустити в Оленівку міжнародних експертів.

“Я пропонував Москальковій, щоб разом з ними на місце вибуху в Оленівській колонії прибули експерти з різних країн, частину яких мала запросити Росія, а частину – Україна. Вони беруть однаковий матеріал для експертизи: земля, якісь металеві речі, якісь частини цього приміщення. Потім ми прозоро показуємо, які експертизи хто напрацював”, – зазначив він.

Російська сторона спочатку погодилася на такий крок, але потім зʼявилися інформація, що росіяни терміново прибирають барак, у якому утримували українських військовополонених і де влаштували вибух, та проводять там “ремонтні роботи”.

“Я публічно сказав, що вони роблять все, щоб приховати сліди злочину. Нікого так і не допустили”, – сказав Омбудсман.

Місія ООН зі встановлення фактів про теракт в окупованій Оленівці жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії.

“Місію закрили, а я з ними навіть не зустрівся. На мій погляд, не зустрівся через їхнє небажання реально чимось займатися”, – підсумував Лубінець.

Нагадаємо, що наприкінці липня в Оленівці стався вибух у колонії, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, зокрема з полку “Азов”, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

У Генштабі ЗСУ заявляли, що колонію навмисно обстріляли російські війська, щоб приховати катування полонених і розстріли за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ. Пізніше в Офісі генерального прокурора повідомили, що джерелом вибуху міг стати термобаричний боєприпас.

У серпні Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеки українським захисникам “Азовсталі”, які згодом опинилися в російському полоні та були вбиті в Оленівці.

У Червоному Хресті кажуть, що були “нейтральним посередником” задля безпечного виходу військових з “Азовсталі” в координації зі сторонами конфлікту. Також організація записала всю інформацію про полонених за умови, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

Після цього представники Міжнародного комітету Червоного Хреста також не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація, щоб домогтися від Росії доступу до Оленівки й відвідати українських військовополонених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter