Екскерівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП та його секретаря покарали за розпалювання ворожнечі

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Колишнього керівника Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) та його секретаря засудили за розпалювання ворожнечі, призначивши обом по 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном у 2 роки. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Михайло Гундяєв та Іван Василиків. Фото: “Релігійна правда”

Імен підозрюваних не вказують, але відомо, що мова йде про керівника єпархії Івана Василиківа, більш відомого як митрополит Іоасаф, та секретаря Романа Кондратюка

Есбівці, які вели слідство у справі, кажуть, що суд і самі фігуранти повністю підтвердили доказову базу, зібрану ними.

За даними розслідування, єпископ входив до найближчого оточення Михайла Гундяєва, більш відомого як патріарх Кирило, з яким й координував підривну діяльність проти України. Василиків, як встановив суд, отримував вказівки від Гундяєва у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території Росії.

Саме за дорученням очільника РПЦ керівник єпархії та його секретар роздавали парафіянам своєї церкви російську пропагандистську літературу, в якій ставили під сумнів українську державність. 

Суд, призначаючи покарання Василиківу та Кондратюку, врахував той факт, що вони співпрацювали зі слідством. Окрім трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном у два роки, обидва ще рік не зможуть обіймати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну зі сторони Російської православної церкви дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність пов’язаної з нею УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.

Від 24 лютого минулого року чимало представників УПЦ МП отримали підозри у розпалюванні ворожнечі, а щодо деяких є дані про допомогу російським військовим під час окупації, наприклад, Київщини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter