Ексгенпрокурорку Венедіктову призначили амбасадоркою у Швейцарії

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Колишню очільницю Офісу генерального прокурора Ірину Венедіктову призначили Надзвичайним і Повноважним Послом України в Швейцарській Конфедерації.

Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський

Фото: Офіс генерального прокурора

Венедіктову звільнили з посади генпрокурорки влітку – у відомстві вона працювала з березня 2020 року, а до цього була в.о. директорки ДБР. У бюро вона запам’яталась тим, що призначила своїм заступником Олександра Бабікова, який працював у юридичній фірмі, що захищала експрезидента Віктора Януковича

Майже увесь час знаходження на посаді очільниці ОГП дії Венедіктової викликали критику з боку правозахисників та активістів. 

Всього за тиждень після призначення вона усунула свого заступника Віктора Трепака від справ Майдану, справи вбивства Катерини Гандзюк, справи нападу на одеського активіста Сергія Стерненка та інших справ, які розслідує СБУ. Обурені цим представники родини Героїв Небесної тоді підписали відкрите звернення до Зеленського.

Венедіктова анонсувала й вручення підозри одеському активісту Сергію Стерненку.

Журналісти-розслідувачі з’ясовували, що двоє заступників Венедіктової Андрій Любович та Олексій Симоненко отримували нагороди від президента-втікача Януковича. 

Ще одним заступником Венедіктової був Максим Якубовський, який до призначення в органи працював у Центрі правових ініціатив “Правова держава”, який пов’язували з Віктором Медведчуком. Одразу після цього родини Небесної сотні, правозахисники та активісти вимагали звільнити Якубовського. 

Якубовський керував “департаментом війни”, що до початку повномасштабного вторгнення мав допомогти ефективно розслідувати справи щодо збитого “боїнга” MH17,  а також воєнних злочинів та злочинів проти людяності на окупованих територіях. 

Якубовський змінив на посаді Гундюза Мамедова – колишнього прокурора АРК. Цей крок тоді також викликав хвилю критики, бо, ймовірно, готувались до цього ще за рік. 

Венедіктова також судилась з журналістами та антикорупційними активістами, але програла. 

Фотографія обкладинки: Офіс генерального прокурора 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter