Екоактивістка Грета Тунберг закликала покарати Росію за екоцид в Україні

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Відома шведська екоактивістка Грета Тунберг заявила, що Росія спричинила екоцид на Півдні України й має бути покарана за це.  

Про це вона написала у своєму твіттері.  

Фото: Deutsche Welle

“Цей екоцид як продовження неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну є ще одним звірством, яке відбирає дар мови у світу. Наші погляди знову спрямовані на Росію, яка повинна відповісти за свої злочини”, – зазначила Тунберг.

Цей заклик з’явився на третій день після того, як російські військові підірвали Каховську гідроелектростанцію, знищили її машинну залу й греблю, що призвело до затоплення лівого й правого берегів Дніпра в Херсонській області. 

Тунберг висловила свою позицію після того, як президент України Володимир Зеленський закликав понад 60 світових політичних та громадських діячів, серед яких була вона, покарати Росію за екоцид.

Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове слідство через підрив російськими військовими Каховської ГЕС за статтями щодо екоциду та порушення законів і звичаїв війни.

Нагадаємо, що, за даними українських посадовців, Каховську ГЕС неможливо відновити. 

Російська агресія вже завдала екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути до відповідальності винних в екоциді.

Утім, лише деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, однак і для цього треба довести, що дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Визнати поняття “екоцид” на міжнародному рівні Україні допомагає Фінляндія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter