Через підрив Каховської ГЕС почали слідство за фактом екоциду, неофіційно називають і підозрюваних

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Херсонська обласна прокуратура розпочала досудове слідство через підрив російськими військовими Каховської ГЕС за статтями щодо екоциду та порушення законів і звичаїв війни.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Підрив, за даними слідства, трапився близько 3-ї години в ніч на 6 червня. 

У повідомленні не вказують підозрюваних, заявляючи лише, що слідство триває. Втім, радник президента України Михайло Подоляк у телеефірі поділився попередніми даними української розвідки, що підрив ГЕС могла вчинити 205 мотострілецька бригада Збройних сил Росії. 

Військові з цієї бригади брали участь у війні в Україні з 2014 року, наприклад їх помічали в Горлівці. 

Офіційно про вручення підозр у межах провадження щодо Каховської ГЕС поки не повідомляли. 

Зараз на Херсонщині проводять евакуацію. З правобережної Херсонщини, що перебуває під контролем України, вже вивезли понад сім сотень людей, кажуть у МВС. 

Нагадаємо, що, за даними українських посадовців, Каховську ГЕС неможливо відновити.

Російська агресія вже завдала екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути до відповідальності винних в екоциді.

Утім, лише деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, однак і для цього треба довести, що дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Визнати поняття “екоцид” на міжнародному рівні Україні допомагає Фінляндія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter