“Досі ноги трясуться”: у Мелітополі окупанти прийшли до жінки, яка не віддала доньку до “російської” школи

Дата: 15 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканка тимчасово окупованого Мелітополя розповіла про те, що російські військові вдерлись до неї додому, коли дізнались про дистанційне навчання її доньки за українською програмою. 

Про це повідомляє місцеве видання “РІА-Мелітополь”. 

Будівля однієї з гімназій у Мелітополі. Фото: вікіпедія

За словами жінки, окупанти прийшли до неї додому після того, як її донька розповіла сусідам про те, що навчається дистанційно. 

“Бабці на лавці запитали у неї, як вона вчиться? Дитина як дитина. Що знала, те відповіла. І про дистанційку, і про те, що мама не хоче пускати до російської школи… А вранці – під дверима квартири стояли гості. Сказали, що хочуть перевірити комп’ютер. Я одразу зрозуміла, звідки ноги ростуть. Брехати їм не стала. Немає сенсу”, – цитують слова жінки журналісти. 

Після візиту, як каже потерпіла, окупанти сказали, що ще повернуться, якщо жінка “не одумається”. 

“Досі ноги тремтять і серце мало не вискочить. Такий жах пережити”, – ділиться своїми почуттями вона. 

Інформація про те, що у Мелітополі окупанти тиснуть на батьків, які не хочуть вчити дітей за російськими програмами, з’являлась й раніше. Так, за інформацією українських розвідників, батькам погрожують відбирати дітей. Окремо чоловікам росіяни погрожують мобілізацією до армії так званої “ДНР”, а жінкам – відправленням на комунальні роботи. 

Фото: AFP

Українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, але організовувати навчання на окупованих територіях їм радять приховано. За словами мера Мелітополя Івана Федорова, росіяни намагаються заблокувати українську дистанційку у місті, вчиняючи хакерські атаки на відповідні платформи. За словами посадовця, щодня 14 тисяч дітей з Мелітополя користується цими сервісами. 

У Мелітополі більшість освітян відмовилися співпрацювати з росіянами, написали заяви на звільнення, а тому на їхні місця “призначили” інших людей. Здебільшого це були працівники місцевого коледжу, який очолювала до окупації Олена Шапурова. Нині їй загрожує до 10 років за ґратами за те, що обійняла посаду “очільниці відділу освіти” в окупантів. 

Проте росіяни повідомляли й про плани завезти до міста пів тисячі вчителів з РФ. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення росіяни пошкодили 2,4 тисячі навчальних закладів в Україні, з яких 270 зруйнували повністю.

З початку вересня навчання в Україні розпочали майже 4 мільйони учнів, а ще близько пів мільйона досі лишаються за кордоном. Також покинули країну 26 тисяч українських учителів. 

У зв’язку з викликами, які виникли внаслідок повномасштабної війни з Росією, зміст навчальних програм загальної середньої освіти переглянули та оновили. Детальніше про це ви можете почитати за посиланням

Фотографія обкладинки: ЕРА 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter