Призначеній росіянами “очільниці відділу освіти” в Мелітополі загрожує до 10 років за ґратами за колабораціонізм

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Очільниці створеного російськими військовими в окупованому Мелітополі “відділу освіти” повідомили про підозру в колабораційній діяльності.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Окупаційна адміністрація в Мелітополі заявляла про плани розпочати навчальний процес у місті з 1 квітня, а робити це мали, за словами мера міста Івана Федорова, “за якоюсь незрозумілою програмою”

За даними слідчих, названа окупантами очільницею “відділу освіти” жінка добровільно надала згоду очолити незаконно створений орган й особисто повідомила кожному директору школи про своє призначення. Окрім цього, вона вимагала від освітян окупованого міста організувати навчальний процес за російською програмою.

У повідомленні правоохоронці не називають її імені, однак, судячи з розповідей мелітопольських освітян, ідеться про директорку тамтешнього промислово-економічного коледжу Олену Шапурову.

Місцеві медіа повідомляли про низку кримінальних правопорушень, пов’язаних з нею та внесених до ЄРДР за статтями про “Грубе порушення закону про працю”, “Привласнення та розтрата держмайна” й “Зловживання службовим становищем”.

Фото: subbota.ua

“Посадовиці” оголосили підозру за частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України. Її санкція передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Практика призначення російськими окупантами на посади, пов’язані з освітою, місцевих колаборантів поширена на всіх тимчасово захоплених територіях. Дослідники з центру Cedos кажуть, що можна досить упевнено припустити, що політикою Росії у сфері освіти там є якомога швидше відновлення навчання з переведенням його на російську мову та російські стандарти. 

Водночас освітяни на захоплених територіях перебувають під значним тиском. Уже є свідчення про примусову перекваліфікацію депортованих на територію Криму та Росії, щоб у майбутньому вони викладали російською, і про погрози не тільки самим освітянам, але і їхнім родинам у разі відмови від співпраці з колаборантами.

У Міністерстві освіти та науки України кажуть, що педагоги, які не мають змоги продовжувати роботу, зокрема через перебування під окупацією й брак технічних можливостей, зберігають за собою робоче місце та зарплату – їм зараховують простій та оплачують як мінімум 2/3 від зарплати чи більше. Запевнення про збереження виплат зарплати за освітянами на окупованих територіях висловило, зокрема, керівництво Запорізької області.

Водночас МОН категорично не допускає співпраці працівників закладів освіти з окупаційною владою. Позицією очільника міністерства та освітнього омбудсмана є визнання викладання за російськими програмами різновидом колабораціонізму. 

Українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно, незалежно від місця перебування, однак організовувати дистанційку на окупованих територіях їм радять приховано. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter