Освітянам на тимчасово окупованих росіянами територіях радять організувати дистанційне навчання, але робити це приховано

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Освітян на тимчасово окупованих Росією територіях закликають за можливості організувати дистанційне навчання для дітей, однак робити це просять приховано, бо вже відомі факти тиску загарбників за подібну діяльність. Водночас владу просять надати більше підтримки тим працівникам сфери освіти, які фактично опинились у заручниках у росіян, але не зраджують Україні.

З відповідним закликом виступив освітній Омбудсман Сергій Горбачов

Жінка стоїть у знищеній внаслідок потрапляння російського снаряда школі у Красногорівці Донецької області. Фото: Ashley Gilbertson/UNICEF

Освіта й відповідно педагоги, як нагадує Горбачов, мають вирішальне значення для становлення української держави, що безсумнівно розуміють й окупанти. В опублікованому нещодавно на сайті російського держмедіа тексті, який можна вважати доктриною геноциду щодо України, автор розмірковує, серед іншого, про “перевиховання” українців завдяки впровадженню цензури в освіті та культурі, вилученню навчальних матеріалів та забороні усіх навчальних програм, які мають український зміст. 

“Освітяни одними з перших відчули на собі “російський мир”, – зазначає Горбачов. 

До освітнього Омбудсмана надходять чисельні повідомлення від керівників та працівників закладів освіти з тимчасово окупованих територій: їм погрожують, тиснуть щодо питання “звільнення” й оформлення за новими правилами, вчиняють щодо них насильство, зокрема викрадають, як це було з директорами шкіл у Мелітополі. Загарбники виключають з освітнього процесу такі предмети, як українська мова, література та історія, а натомість запроваджують інші, що пропагують агресію та ненависть до України. 

Попри тиск, за словами Горбачова, всього одиниці йдуть на співпрацю з ворогом.

“Патріотично налаштовані співгромадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях та не піддаються на тиск з боку окупаційної влади, нині потребують термінової та особливої підтримки держави. Вони мають знати, що держава не залишила їх напризволяще з цими надскладними для вирішення проблемами”, – вважає посадовець. 

Двоє дівчат з України готуються до занять у школі в Берліні, 21 березня 2022 рік. Фото: AP

Серед заходів підтримки освітній Омбудсман пропонує: 

  • вирішити питання оголошення простою працівникам закладів освіти, яким не можуть оголосити простій через недієздатність органів управління освітою та закладів освіти на окупованих територіях;
  • чітко визначитися й оприлюднити повідомлення, чи буде перераховуватися заробітна плата зараз, чи виплати будуть здійснені після звільнення окупованих територій;
  • уточнити критерії визначення колаборантів, щоб не допустити здійснення виплат тим, хто заплямував себе посібництвом ворогу;
  • розробити механізм виявлення колаборантів та тих, хто пішов на співпрацю з окупаційною владою;
  • визнати, що всі записи в трудових книжках працівників, зроблені окупантами та колаборантами, або іншими працівниками під примусом є недійсними, а педагогічний стаж педпрацівників вважати неперервним;
  • розробити механізм щодо компенсації освітніх втрат учнів на противагу тим, що є ниніі Зараз у разі відсутності результатів річного оцінювання після завершення навчання за освітньою програмою закладу освіти учень має право до початку нового навчального року пройти річне оцінювання. Учні 1–10 класів можуть не перевести на наступний рік навчання та залишити для повторного здобуття загальної середньої освіти у тому самому класі на підставі письмової заяви одного з їхніх батьків чи інших законних представників.

“Цей перелік проблем не є вичерпним, і ми будемо доповнювати та уточнювати його відповідно до поточної ситуації. Просимо освітян, які зараз знаходяться на окупованих територіях, повідомляти в месенджері про проблеми, які потребують вирішення. Анонімність гарантуємо”, – закликав Горбачов. 

Щодо питання організації освітнього процесу в умовах російської окупації, то Омбудсман каже, якщо перевести дітей на дистанційку не вдається, то учні можуть піти іншим шляхом. До прикладу, продовжити навчання в будь-якому закладі освіти України. Для цього треба, щоб один із батьків, опікунів чи інших законних представників, родичів подав до іншого закладу освіти відповідну заяву про зарахування (її скановану копію чи фотокопію). Це можна зробити особисто або електронною поштою, через месенджер або іншим зручним способом для заявника.

Якщо у законних представників є свідоцтво про народження дитини чи свідоцтво її навчальних досягнень, бажано скановані копії чи фотокопії цих документів додати до заяви.

“Заспокойте учнів, поясніть їм, що якщо вони не мають можливості продовжити навчання з певних причин, вони можуть надолужити його згодом. Головне зараз для дітей, які знаходяться на окупованих територіях та в зоні бойових дій, – це зберегти їхнє життя та здоров’я”, – звертається Горбачов до освітян. 

Нагадаємо, що щонайменше 51 тисяча українських учнів вже стали переселенцями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter