У Мелітополі російські військові викрали трьох директорів шкіл – Денісова

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
Увечері 31 березня у місті Мелітополь на Запоріжжі, російські військові прийшли додому до трьох директорів шкіл, забрали їх та вивезли у невідомому напрямку.
 
Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
Джерело: “Новости Мелитополя”

Вона зазначила, що всі директори мелітопольських шкіл відмовилися співпрацювати з ворогом, тому написали заяви на звільнення. Після цього так звана в. о. мера Мелітополя Галина Данильченко наказала російським військовим видворити адміністраторів шкіл із міста.

Напередодні ввечері окупанти прийшли додому до трьох директорів – Анжеліни Коваленко, Олени Галацан та Людмили Чугай і вивезли їх у невідомому напрямку“, – повідомила Омбудсман.

Крім того, загарбники постановили з 4 квітня розпочати у місті навчальний процес російською мовою за російськими програмами. У такий спосіб окупанти намагаються примусити дітей залишатися в місті, а в разі наступу Збройних сил України школярів можуть використати як живий щит, каже Денісова.

За даними Омбусмана та української розвідки, окупанти під час руху колон техніки неодноразово використовували українських дітей як живий щит. Зокрема, такі випадки траплялися в Сумській, Київській, Чернігівській та Запорізькій областях.

Денісова наголосила, що захопленнями заручників Росія порушує міжнародне право, а примушення до навчання окупантами та втручання в освітній процес є прямим порушенням права на культурну та національну ідентичність. Денісова звернулася з цим до ООН та ОБСЄ.

Раніше ZMINA повідомляла, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на територіях, які тимчасово захопили російські військові, правозахисники з організації Truth Hounds зафіксували щонайменше 22 випадки насильницьких зникнень українців, зокрема журналістів, політиків та активістів.

Коаліція “Україна. 5 ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, згвалтування, руйнування і привласнення майна, не викликане військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення в якості “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні і культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті  на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитись до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter