В Україні оновили шкільну програму: що змінилося в історії, літературі та географії

Дата: 17 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У зв’язку з викликами, які виникли внаслідок повномасштабної війни з Росією, зміст навчальних програм загальної середньої освіти переглянули та оновили.

Про це розповіли в Міністерстві освіти та науки.

Зруйнована внаслідок російського обстрілу школа №134 в центрі Харкова. Фото: Getty Images

До програм предметів “Історія України”, “Всесвітня історії” для 6–11 класів, а також курсу “Історія: Україна та світ” (10 клас) внесли зміни з урахуванням нових історіографічних напрацювань.

“Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також програми орієнтують на вивчення не лише інструментів насильства, яке у ХХ столітті зазнавали українці, а й опору йому. Частина змін у навчальних програмах спрямована на розширення просторових контекстів української історії, створення додаткових можливостей для аналогій та порівнянь”, – розповіли в МОН.

Крім того, програму змінено в частині новітньої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією Росії проти України: передбачено окремий блок щодо війни, яка розпочалась у 2014 році.

В оновленій програмі запровадили такі терміни, як “присвоєння суверенітету”, “руський мир”, “рашизм”, а також уточнили контекст застосування поняття “колабораціонізм”.

У змісті навчальної програми з предмета “Захист України” посилено військово-патріотичну складову. Програму також доповнили інформацією про війну з Росією, героїв цієї війни та про досвід ведення бойових дій. Переглянули та доповнили теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту.

Що стосується мови та літератури, то насамперед МОН вилучило зі списку рекомендованих програми “Література (російська та зарубіжна)”, “Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою” для 5–9 класів, програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою / з навчанням російською мовою для 10–11 класів, “Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою” для 10–11 класів.

Із програм предметів з літератури вилучили російських та білоруських авторів. Так, у межах предмета “Зарубіжна література” замість російських письменників школярі вивчатимуть творчість таких письменників, як Жан де Лафонтен, О. Генрі, Анна Гавальда, Ульф Старк, Джон Бойн, Ерік-Емануель Шмітт, Йозеф Рот, Олександр Гранах тощо.

Замість творів російських поетів до програми внесено твори світової лірики.

Водночас у курсі “Зарубіжна література” вивчатимуть твори письменників, які писали російською мовою, але чиє життя та творчість були тісно пов’язані з Україною, – Миколи Гоголя, Володимира Короленка, а також твір Михайла Булгакова “Собаче серце” (на вибір учнів та вчителів).

У списку творів для додаткового читання залишено для вибору вчителем твори Ільфа та Петрова (“12 стільців”) та Анатолія Кузнєцова (“Бабин Яр”). Залишили вивчення творів кримськотатарського письменника Т. Халілова.

А в програмі “Основи здоровʼя” розширили розділ “Безпека та здоров’я людини” – туди додали питання, пов’язані з ризиками воєнного часу, зокрема сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо.

Також, як розповіли в МОН, програму з основ правознавства, громадянської освіти розширили вивченням питань, пов’язаних із правами людини, російсько-українською війною та інформацією про міжнародне гуманітарне право.

У програмі географії переглянули обсяг навчального часу вивчення країн у світлі сучасної війни з РФ. Крім того, до змісту теми “Країни Азії” додано інформацію про Корею.

Відповідно до постанови Кабміну, навчання в школах традиційно розпочнеться 1 вересня. Освітній процес у школах триватиме до 30 червня 2023 року. Заклади фахової передвищої та вищої освіти самостійно визначають дати початку та завершення навчального року. 

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України підготувало інформацію щодо особливостей організації нового, 2022/2023 навчального року та рекомендації щодо підготовки до нього.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter