Зозуля розказав, як можна поскаржитись на муніципальну варту за розгін ромського табору

Дата: 21 Травня 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисники можуть ініціювати обговорення у Київській міській державній адміністрації (КМДА) про те, яку участь київська муніципальна варта брала в розгоні ромського табору на Лисій горі.

Про це заявив голова патрульної поліції Києва Юрій Зозуля на зустрічі з громадськими активістами, передає кореспондент Центру інформації про права людини.   

Він нагадав, що у КМДА є профільна комісія дотримання законності та протидії корупції, яка ухвалює рішення про створення та фінансування муніципальної варти.  

“Я співвиконавець програми “Безпечна столиця”, входжу в цю комісію і є особистим ворогом муніципальної варти. Але законодавство уможливлює таку варту”, – розповів Юрій Зозуля.

Разом з тим він заявив, що муніципальна варта – корисний і важливий інструмент співпраці поліції та громадськості, але викликає занепокоєння, що його члени сповідують расову ненависть та дискримінацію. 

“Муніципальна варта – не складова Нацполіції. Це громадське формування з охорони правопорядку, яке може здійснювати свою діяльність лише спільно з поліцією. Я усвідомлюю, що за законом я підписую з ними зобов’язання співпрацювати, але я вважаю, що певні люди у муніципальній варті унеможливлюють співпрацю. Не може людина, яка сповідує расову ненависть та дискримінацію, бути частиною правоохоронної організації, якою хоче стати муніципальна варта”, – переконаний очільник патрульної поліції Києва. 

Він розповів, що питання муніципальної варти піднімалось у комісії КМДА, і натякнув, що в цьому обговоренні бракує голосу правозахисних організацій. 

“Правозахисні організації можуть ініціювати обговорення у цій комісії КМДА, яку участь муніципальна варта приймала у розгоні ромського табору. Якщо до обговорення приєднаються правозахисні організації, то це буде ефективно”, – вважає він.  

Нагадаємо, 19 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “Січ-С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. Поліція порушила кримінальне провадження за розгін ромського табору на Лисій горі лише після публікації відео, на якому зафіксовано правопорушення. 

27 квітня близько 50 активістів пікетували Головне управління Нацполіції у Києві через розгін табору ромів. Вони вимагали від поліції ефективного розслідування погрому з притягненням винних до відповідальності. Окрім того, протестуючі вимагали службової перевірки працівників поліції, які, прибувши на виклик, відмовились надавати допомогу та навіть переконували потерпілих якнайшвидше погодитись із вимогами нападників.

10 травня одного з керівників ультраправої організації “С14” Сергія Мазура, який заявив на своїй сторінці у Facebook про розгром стихійного поселення, викликали на допит у поліцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter