До Мелітополя росіяни привезли вчителів з Дагестану, бо місцеві відмовились працювати

Дата: 03 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупований Мелітополь у Запорізькій області адміністрація завезла вчителів з Дагестану для викладання за навчальними російськими програмами. 

Про це розповіли у Центрі національного спротиву. 

Будівля однієї з гімназій у Мелітополі. Фото: вікіпедія

У Мелітополі більшість освітян відмовилися працювати з росіянами, написали заяви на звільнення, а тому на їхні місця “призначили” інших людей.

Здебільшого це були працівники місцевого коледжу, який очолювала до окупації Олена Шапурова. Їй загрожує до 10 років за ґратами за те, що обійняла посаду “очільниці відділу освіти” в росіян. Після призначення, як розповідали мелітопольські освітяни журналістам, вона одразу почала телефонувати їм й вимагати вийти на роботу та викладати за російською програмою.

Судячи з опублікованої повістки про виклик, Шапурова б мала 8 грудня на 9:40 приїхати до Запоріжжя на суд у своїй справі.

Скриншот

Перед початком навчального року 2022-2023 Шапурова заявляла, що на окуповані територій Запорізької області планують завести пів тисячі російських освітян. У Ценрі національного спротиву не уточнили, скільки саме приїхало вчителів з Дагестану до Мелітополя, однак додали, що зголосились на це вони за підвищені зарплати та пільги як учасникам бойових дій.

Мелітопольським освітянам з дошкільних закладів, які погодились на співпрацю з росіянами, виплачували мізерні зарплати у 1300 гривень, аргументуючи це наявністю виплат з України.

Річ у тім, що, згідно з позицією Міносвіти, українські педагоги, які не мають змоги продовжувати роботу через перебування під окупацією й брак технічних можливостей, зберігають за собою робоче місце та зарплату – їм зараховують простій та оплачують як мінімум 2/3 від зарплати чи більше. Про це говорило, зокрема, керівництво Запорізької області. 

Нагадаємо, що росіяни намагаються заблокувати навіть українську дистанційку у Мелітополі, вчиняючи хакерські атаки на відповідні платформи. За словами мера міста Івана Федорова, щодня понад 10 тисяч дітей з міста користується цими сервісами. 

Саботують навчальний процес на окупованих територіях не тільки освітяни, але й батьки школярів. Через це росіяни погрожують тим з них, які не віддають дітей навчатися за програмами окупантів, забрати їх із сімей. У вересні мешканка Мелітополя розповіла, як російські військові вдерлись до неї додому, коли дізнались про дистанційне навчання доньки за українською програмою. 

Фотографія обкладинки: ТАСС 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter