Окупанти в Мелітополі погрожують забрати дітей у батьків, які не пускають до шкіл навчатися за російськими програмами

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Мелітополі окупанти погрожують батькам, які відмовляються відпускати дітей вчитися за російською програмою, до шкіл, забрати в них дітей. 

Про це в ефірі національного телемарафону розповів мер міста Іван Федоров

Фото: РІА Мелітополь

Росіяни без успіху намагаються запустити навчальний процес за російською програмою в місті вже декілька місяців. Після окупації міста на посаду так званої “очільниці відділу освіти” призначили  директорку тамтешнього промислово-економічного коледжу Олену Шапурову, яка одразу почала телефонувати освітянам і вимагати від них вийти на роботу. 

У відповідь на це керівники закладів відмовилися виконувати наказ, написали заяви на звільнення, і тому на їхні місця почали призначати інших людей, які були згодні на співпрацю з окупантами. 

Однак саботують навчальний процес не тільки освітяни, але й батьки школярів. 

“Останні два тижні рашисти чітко декларують свої наміри, що в тих батьків, які не віддають своїх дітей до школи, яку намагаються організувати рашисти, відбиратимуть батьківські права. Це звучить досить смішно. Я не уявляю, як це відбуватиметься в реальному житті. Але такі погрози сьогодні є”, – каже Федоров. 

Раніше ZMINA вже розповідала, як освітяни в Мелітополі, які погодилися на співпрацю з окупантами, погрожували батькам, які відмовлялися пускати дітей до шкіл. Така ситуація, наприклад, склалась у школі №7, де 9-класників, які законно не відвідували уроків, за це відмовлялися переводити до наступного класу. 

Повідомлення, якими намагаються залякати батьків у Мелітополі освітяни, що погодилися на співпрацю з російськими військовими. Фото: РІА Мелітополь

Згідно з позицією Міносвіти, педагоги, які не мають змоги продовжувати роботу, зокрема через перебування під окупацією й брак технічних можливостей, зберігають за собою робоче місце та зарплату – їм зараховують простій та оплачують як мінімум 2/3 від зарплати чи більше. Запевнення про збереження виплат зарплати за освітянами на окупованих територіях висловило, зокрема, керівництво Запорізької області.

Нагадаємо, що українські вчителі та викладачі мають законне право працювати дистанційно незалежно від місця перебування, однак організовувати дистанційку на окупованих територіях їм радять приховано.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter