До донеччанина Григорія Сінченка, якого незаконно утримують в таганрозькому СІЗО, не пускають адвоката та щодня катують

Дата: 01 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Два тижні тому Григорія Сінченка вивезли до таганрозького СІЗО №2, де чоловіка систематично піддають тортурам, не дають зустрітися з адвокатом та не привозять на судові засідання. Росіяни звинувачують чоловіка у шпигунстві.

 Про це виданню ZMINA розповіла мати Григорія Сінченка Тетяна Гулевська.

Фото надане родиною: Григорій Сінченко

За її словами, у таганрозькому СІЗО №2, яке підпорядковується ФСБ, утримують українських військовополонених та цивільних. Співробітники в’язниці відмовляються передавати від рідних передачі та листи.

14 серпня адвоката Григорія не допустили до клієнта, а натомість передали записку, що його підзахисний нібито відмовляється від його послуг.

“26 серпня у сина було чергове засідання, на яке його знову не привезли. Він взяв участь у суді по відеозвʼязку. Коли його показали онлайн, адвокат запитав, чому у нього побите обличчя. Григорій сказав, що його б’ють працівники в’язниці. Після цього зв’язок з ним обірвався”, – каже Тетяна.

Також жінка додає, що росіяни перекваліфіковують всі справи на “міжнародний тероризм”.

Як зазначає Тетяна, у таганрозькому СІЗО №2 в’язнів щодня б’ють та катують. Зокрема, їх обливають водою та тримають у карцерах.

“Моєму сину кажуть, що його там “перевиховують”, а катування вони називають “прописка” або “заспокоїти”. Там щодня жорстоко катують людей, тому з вікон камер постійно лунають їхні крики. За скарги погрожують фізичною розправою”, – розповідає Гулевська. 

Жінка боїться за життя свого сина, оскільки у Григорія, який вже шість років перебуває у неволі, погіршилось самопочуття через постійні тортури.

“Він з дитинства має другу групу інвалідності через проблеми з хребтом. У Донецьку після шести годин висіння на кайданках, побиття ногами та душіння, у нього розірвалась легеня. Через постійне перебування у підвалах одиночних камер мій син захворів на туберкульоз. Звісно, там відсутня будь-яка медична допомога, тому Григорія ніхто не лікує”, – з розпачем у голосі розповідає мати.

Жінка сподівається, що українські посадовці, які займаються обмінами, не забудуть про її сина і повернуть його додому.

Нагадаємо, до окупації Криму у 2014 році мешканець Донецька Григорій навчався у Таврійському національному університеті на факультеті політології. У 2016 році він поїхав до Донецька, щоб відновити документи про інвалідність, але був незаконно затриманий та звинувачений у шпигунстві та партизанській діяльності. У грудні 2017 року Сінченка разом з 74 іншими бранцями обміняли.

У жовтні 2019 року Григорій повернувся до окупованого Донецька, щоб помститися деенерівцям за катування цивільних у підвалах МДБ (міністерства державної безпеки). Для цього він підірвав станцію стільникового оператора “Фенікс” та закликав людей виходити на акцію протесту проти тортур в “ДНР”. Через місяць Григорія знову затримали “спецслужби ДНР”, але у травні 2020 року йому вдалося втекти з донецького ізолятора тимчасового тримання. У червні того ж року його втретє затримали та ув’язнили в СІЗО №5.

Після спроби самогубства у донецькій в’язниці його перевели до лікарняного пункту. Перед цим Григорія жорстоко побили “слідчі” за небажання відмовитися від послуг найнятого родичами адвоката та замінити його на “державного”. У лютому 2022 року Григорій оголосив голодування.

У травні 2023 року Сінченка етапували до СІЗО №1 у Ростові-на-Дону, а потім СІЗО №5.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter