До археологічних розкопок на місці Каховської ГЕС приєднається ЮНЕСКО

Дата: 06 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики разом з представниками ЮНЕСКО в Україні, Інституту археології України та Національного заповідника “Хортиця” обговорили можливі археологічні дослідження на територіях, постраждалих через підрив росіянами греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року. ЮНЕСКО готове підтримувати співпрацю між урядом і організаціями, а також допомагати логістично й організаційно.

Про це йдеться на сайті МКІП.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Ми готові надавати всебічну підтримку, зокрема щодо того, аби сприяти співпраці між органами влади та різними організаціями, також підтримувати цей процес логістично та організаційно“, – наголосила голова бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

Вона також зазначила, що ЮНЕСКО має доступ до супутникових зображень, що дозволяє моніторити ситуацію на обʼєктах на окупованих територіях та може скоординувати археологічні дослідження. Крім того, організація готова провести тренінги щодо уніфікованих форм фіксації пошкоджень, пов’язаних з незаконним обігом культурних цінностей.

Експерти Національного заповідника “Хортиця” відповідатимуть за дослідження територій довкола Каховської ГЕС. Виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв запропонував, щоб “Хортиця” також досліджувала лівий берег Дніпра, що наразі перебуває під тимчасовою російською окупацією та під обстрілами.

Крім археологів, місцевість мають обстежити військові. Карандєєв запропонував створити спеціальні підрозділи ЗСУ та МВС для допомоги археологам і захисту територій від пограбування. Тим часом директор Інституту археології Віктор Чабай наголосив на потребі запобігти пограбуванню доступних після підриву територій. Інститут археології дослідив близько 6 тисяч квадратних метрів територій, що постраждали від дій росіян.

Маємо зараз два напрями, які потребують нагальних дій. Перший  більш стратегічний. Він стосується створення підрозділів у ЗСУ та МВС, які допомагатимуть проводити дослідження території Каховського водосховища. Другий напрям  більш конкретний та практичний. Ми маємо отримати до початку осіннього сезону звітність про стан археології, пошкодженої внаслідок знищення Каховської ГЕС”, – резюмувала заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Нагадаємо, що вранці 6 червня 2023 року російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС. Рівень води в селах та містах швидко підвищився, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра евакуювали населення.

Згодом в “Укргідроенерго” заявили, що станцію неможливо відновити.

Внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС на Херсонщині затоплено майже 150 тисяч гектарів. Відомо про 32 загиблих, 28 поранених та 39 зниклих безвісти. Втрати на лівому березі, який досі перебуває в окупації, встановити неможливо.

6 червня 2024 року “Укргідроенерго” повідомила, що розпочала процедуру інвестиційного арбітражу з країною-агресором Росією для відшкодування окупантами збитків за знищення Каховської гідроелектростанції. У позові йдеться про 2,5 мільярди доларів, до цієї суми входить компенсація втраченої вигоди й вартість відновлення ГЕС.

Про підрив греблі Каховської ГЕС читайте також у матеріалі ZMINA “Жахливий воєнний злочин”: справа про підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах

Фото обкладинки: Олександр Ходосовцев

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter