До 12 років в’язниці заочно загрожує росіянину, який тримав людей у холодильнику в аеропорту Гостомеля

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно до суду скерували обвинувальний акт щодо російського військового, якому закидають порушення законів та звичаїв війни через катування цивільних на Київщині. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Морозильна камера, в якій утримували людей

Підозрюваного звуть Сергій Вейкколайнен.

Судитимуть росіянина за події, що трапились у Гостомелі у березні 2022 року. Слідчі кажуть, що Вейкколайнен спільно з підлеглими утримував у нелюдських умовах у несправних морозильних камерах на території аеропорту близько сотні людей. У найменшій, площею всього 6 квадратних метрів, тримали 15 людей, а в найбільшій – понад три десятки.

Серед утриманих були як цивільні, так і військовополонені. 

“Їх били руками, ногами, прикладом автоматичної зброї. Катували електричним струмом, позбавляли повітря, одягнувши на голову поліетиленовий пакет, та імітували розстріл”, – розповідають слідчі. 

Сергій Вейкколайнен

Якщо суд визнає Вейкколайнена винним, то він може отримати від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Це не перша підозра росіянина. Торік йому заочно вже закидали обстріл цивільних автівок на Київщині. Слідчі казали, що Вейкколайнен наказував вести вогонь, унаслідок чого загинули щонайменше четверо людей. 

Вейкколайнен, судячи з даних у “Книзі катів українського народу”, живий та переховується від слідства. 

Нагадаємо, що 2022 року на Чернігівщині, у селі Ягідне, російські військові утримували в шкільному підвалі 368 людей, серед яких були літні та чимало дітей. Майже місяць вони провели в приміщенні розміром 197 квадратних метрів, харчуючись 200 грамами юшки на день на двох. Президент Володимир Зеленський на річницю деокупації регіону побажав Путіну провести решту життя в таких умовах.

Українським правоохоронцям за рік після звільнення людей вдалось ідентифікувати чимало російських військових, причетних до злочину, зокрема й того, хто наказував тримати цивільних. Останнього допоміг знайти запис із концерту пропагандистки Юлії Чичеріної

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter