Дітей на окупованих територіях змусили співати і танцювати для росгвардійців у день Росії

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Діти, підлітки й студенти зі всіх захоплених регіонів мусили брати участь у всіляких заходах до дня Росії. Їх знімали в пропагандистських кліпах, вони мали співати гімн Росії та танцювати для росгвардійців. В Запорізькій та Донецькій областях 14-річним підліткам видавали паспорти країни-агресора. 

Про це ZMINA дізналась з телеграм-каналів окупаційної влади та пропагандистських ЗМІ.

Один із заходів окупантів “Російський триколор”. Джерело: телеграм-канали захопленого мелітопольського університету

Мелітопольських студентів влада захопленого університету залучила до акції “Російський триколор”, яку організував особовий склад 3 роти оперативного призначення батальйонної тактичної групи 22 оборони Федеральної служби військ нацгвардії РФ.

Як написали в телеграм-каналі закладу, “захід був спрямований на виховання у громадян почуття патріотизму та поваги до історичної спадщини та символів Росії”.

Також в  Мелітополі та Луганську  молодь мала роздавати місцевим триколорні стрічки та робити дітям тематичний аквагрим – “Росія у серці кожного”.

В окупованому Генічеську пропагандисти зняли кліп, в якому підлітки у сукнях на кшталт вишиванки, косоворотках, кокошниках та в інших національних костюмах з російським прапором у руках або огорнуті ним співають гімн Росії.

Голова окупаційного уряду Херсонської області Андрій Алексєєнко запевняє, що діти зробили це самі від початку і до кінця. 

“Вигадали, заспівали, зняли”.

Молодь зі Скадовська мала розгорнути на набережній прапор Росії та заспівати пропагандистську пісню гурту Новоросія “Нас мільйони росіян”. Як прокоментував це колаборант, призначений росіянами “голова Скадовського округу” Олександр Дудка:  “Діти проробили величезну роботу з підготовки до святкування дня Росії. Приємно бачити, як молоде покоління вшановує традиції, культуру, виявляє ініціативу і на особистому прикладі показує свою любов до “родіни”. 

Прапор РФ розгорнули й на будівлі луганського будинку молоді. Захід нібито провели 40 активістів “Молодої гвардії Єдиної Росії” та “Волонтерської роти бойового братства”. 

З дошкільнятами в Антрациті провели патріотичний захід “Росія – мій дім”, на якому співали пісні про Росію та любов до “родіни”. А також їм розповіли про подвиги російського народу. 

А з “привітаннями” до одного з дитячих будинків в окупованій Луганській області прибули росгвардійці. Як зазначив росгвардієць із позивним “Бізон”, це не перший їхній візит до закладу. 

Вихованці дитбудинку мали прочитати “гостям” вірші, заспівати пісні про Росію, станцювати танець та зіграти з росгвардійцями у футбол.

Також 14-річні підлітки з захоплених територій Запорізької та Донецької областей отримали паспорти громадян РФ. В Запорізькій області видали 32 паспорти, в Донецькій – понад 100.

Під час отримання паспорта молодь мала заспівати гімн РФ та принести клятву на вірність “родінє”.

В Донецьку паспорти підліткам видавали представники окупаційних органів виконавчої влади, незаконного формування МВС та псевдодепутати. 

Як зазначала раніше правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк, усе що робить російська влада – депортації, зросійщення освіти, нав’язування російської культури, паспортизація – це все складові однієї геноцидної політики. Тобто загарбники створили цілий комплекс кроків до єдиної цілі – змінити національну ідентичність українських дітей у тимчасовій окупації.

Також, щоб інтегрувати молодь окупованих регіонів України в загальноросійський простір, окупаційна влада залучає їх до участі в акції на підтримку мешканців Бєлгорода та навколишніх населених пунктів.

За два роки окупації та 10 років російської пропаганди деякі діти з тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей вже самі розповідають про злих укропів, які хочуть їм нашкодити, а також про утиск російської мови, нацистів і Бандеру. Тобто транслюють усі наративи російської пропаганди.

Також росіяни використовують дітей з окупованих територій для поширення своїх наративів у Білорусі.

А до 9 травня окупанти з так званої комісії захисту прав неповнолітніх влаштували пропагандистські уроки для учнів початкової школи на окупованих українських територіях.

За словами заступниці керівниці Моніторингової місії ООН з прав людини Ноель Калгун, за стандартами міжнародного гуманітарного права, окупаційна держава повинна поважати лояльність жителів ТОТ до своєї рідної країни. Цей стандарт забороняє країні-окупанту примушувати мешканців ТОТ, як сформульовано в міжнародному праві, “присягати на вірність ворожій державі”. Це означає, що вона не має змушувати людину змінювати громадянство, давати присягу окупаційній владі чи носити символіку країни-окупанта. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter