Деякі західні політики просять Україну не звільняти Крим – представниця Зеленського

Дата: 08 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Постійна представниця президента в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева повідомила, що кілька західних політиків застерігають Україну щодо її планів про деокупацію Криму, адже це нібито може призвести до “ядерної війни”.

Про це вона розповіла в інтерв’ю польському виданню “PAP“.

Таміла Ташева

За її словами, побоюючись російської відплати, деякі “політики, а не країни” закликають українську сторону відмовитися від планів звільнення громадян України з російської тимчасової окупації.

“Вони стверджують, що Крим справді можна повернути, але потенційні наслідки будуть величезними як для мешканців півострова, так і для України загалом. Вони вважають, що ми повинні повністю відмовитися від спроб повернути його. Я не думаю, що Росія застосує тактичну ядерну зброю, адже Путін розуміє, що це для нього точка неповернення і знищення всієї системи, яку він злочинно будував на окупованих територіях”, – пояснила вона.

Вона вказала, що Україна звільнила Херсон пів року тому і нічого не сталося.

“Хоча, на думку Москви, це було так зване порушення територіальної цілісності Росії. Згідно з ядерною доктриною Путіна, вони повинні були негайно застосувати тактичну ядерну зброю”, – додала вона. 

Постійна представниця не хоче розкривати імена політиків, які виступають проти територіальної цілісності України.

У квітні 2023 року секретар РНБО Олексій Данілов закликав політиків уникати “проросійської миротворчості”, а натомість дати Україні більше зброї.

“Коли мета російського агресора залишається незмінною – знищення України, ініціативи мирного врегулювання, що звучать останнім часом, – це не що інше, як проросійська миротворчість. Не треба нас постійно садити за стіл переговорів, дайте нам достатньо зброї. Зброя найкращий посередник і єдиний зрозумілий для РФ аргумент спілкування”, – закликав Данілов на своїй фейсбук-сторінці.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

24 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю “Крим.Реалії” заявив, що компроміси щодо тієї чи іншої частини території України ніколи не стануть предметом перемовин з Росією. Також він зазначив, що зараз ніхто точно не скаже, як Крим буде повернутий під контроль Києва, але це точно відбудеться. За його словами, “дипломатичний шлях [повернення Криму] може доповнювати військовий”.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Як відомо, Центр журналістських розслідувань оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter