Деякі дружні до України держави допомагають РФ обходити санкції – Зеленський

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський заявив, що навіть серед дружніх до України держав є такі, хто допомагає РФ обходити санкції проти Росії за її геноцидальну війну проти українського народу.

Про це він заявив в інтерв’ю суспільним мовникам, які є членами Eurovision News, зокрема BBCNews.

Володимир Зеленський

Президент констатував, що загалом санкції вплинули й кількість ракет зменшилася. Утім, він висловив жаль, що росіянам вдалося знайти спосіб “через деяких партнерів обходити санкції”, зокрема, ті санкції, які впливають на їхній оборонний комплекс. При цьому президент не назвав країни, які допомагають Росії обходити санкції під час геноцидальної війни проти українського народу та інших корінних народів України. 

Він наголосив на необхідності продовжувати санкції проти РФ, робити їх максимально потужними та працювати з державами, які допомагають їх обходити.

У нас вбивають людей, а є держави, які дають обходити санкції. Абсолютно різні – банківський, не банківський сектор, сільськогосподарський сектор, енергетична галузь, оборонно-промисловий комплекс – багато всього. І, на жаль, серед дуже дружніх держав є такі, які це роблять. І розуміють, що вони роблять. І розуміють, що у нас люди гинуть через це. Але, мені здається, що їм настільки все одно, що тут треба не до моралі їхньої звертатися, а звертатися з відповідними інструментами, через відповідні країни – один з одним в союзі, тиснути на них економічно.

Володимир Зеленський

10 травня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час свого офіційного візиту у Києві заявила, що нові санкції будуть спрямовані на боротьбу з обходом уже запроваджених торговельних обмежень і розроблені “в дуже тісній координації” з країнами G7.

У квітні видання New York Times заявило, що Вірменія та Казахстан допомагають Росії обходити санкції, закуповуючи західні електронні компоненти для зброї, зокрема, для виробництва крилатих ракет, яке Росія використовує для бомбардування цивільного населення.

ZMINA звернулася до міністерств закордонних справ Вірменії та Казахстану з проханням прокоментувати дані New York Times та повідомити, що обидві країни роблять для унеможливлення обходу санкцій. Утім, зовнішньополітичні відомства проігнорували запити видання ZMINA. 

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

У березні 2023 року речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що домовлятися про мир з Україною зараз неможливо, Росія продовжить воювати, щоб захопити українські землі. 

“Поки що жодних передумов для переходу процесу в мирне річище немає. Для нас абсолютним пріоритетом продовжує залишатися і залишатиметься завжди досягнення поставлених цілей. Наразі вони можуть бути досягнуті лише військовим шляхом”, – цитує Пєскова агентство РИА Новости.

З 24 лютого 2022-го до 15 лютого 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 21 293 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в 1141 населеному пункті України: 8 006 загиблих і 13 287 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

За даними Офісу генпрокурора України, станом на березень 2023 року унаслідок військової збройної агресії РФ скоєно 72 тисячі воєнних злочинів. Загинули майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Ірпінь, Київська область, 1 квітня 2022 року

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Росія може утримувати на своїй та окупованих нею територіях понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Крім того, країна-агресор незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу країни тікають від конфлікту до Львова, 10 березня 2022 року

За попередніми оцінками Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського, Росія завдала шкоди та збитків земельному фонду та ґрунтам України на суму  понад 15 млрд доларів.  

За оцінкою Світового банку, наразі для реконструкції України потрібно 411 млрд доларів.  

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.

2 травня 2023 року Верховна Рада України офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала парламентарів світу, ООН, ЄС та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter