Держспецзв’язку дав поради, як безпечно користуватися вживаною технікою

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації надала українцям поради, як безпечно користуватися вживаною технікою.

Спеціалісти оприлюднили їх 30 листопада — в Міжнародний день комп’ютерної безпеки (Міжнародний день захисту інформації) — на сайті служби.

Джерело: freepik.com

У разі купівлі вживаного ноутбука зі вже встановленою операційною системою Windows 10, треба вдатися до кількох кроків, щоб користуватися ним безпечно.

Під час купівлі вживаної техніки важливо впевнитися не тільки в тому, що вона справно працює, а й перевірити пристрій на наявність загроз та очистити його від “чужих” даних.

  • Перевстановіть операційну систему з одночасним видаленням файлів:
    Налаштування — Оновлення та захист — Відновлення — Відновлення початкового стану ПК — Видалити все (видалення всіх особистих файлів, програм і налаштувань) — Видалити файли та очистити диск. Процес забирає певний час, тож перед початком треба упевнитися, що ноутбук заряджений.
  • Перевірте систему за допомогою антивірусу.
  • Лише після цього можна встановлювати потрібні користувачу програми та створювати акаунти.

Якщо користувач продає вживаний ноутбук, подбати про безпеку також необхідно.

  • Зробіть резервне копіювання даних, щоб не втратити важливі документи, фото чи інші файли.
  • Вийдіть з усіх облікових записів.
  • Перевстановіть операційну систему з одночасним видаленням файлів. Для надійності можна також скористатися спеціальними програмами для очищення диска, щоб видалені файли неможливо було відновити.

Раніше Держспецзв’язку надав поради, як отримувати новини, якщо не працює ефірне мовлення.

Також служба порадила українцям регулярно перевіряти активність своїх акаунтів, щоб вчасно помітити підозрілі сторонні дії з особистими обліковими записами. Спеціалісти нагадали алгоритм, як це зробити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter