Депутату російської Держдуми Делімханову, який командував штурмом “Азовсталі”, оголосили підозру

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в пособництві у зміні меж території та державного кордону України, а також у виправдовуванні чи визнанні правомірною російської агресії оголосили депутату російської Держдуми Федеральних Зборів РФ Адаму Делімханову. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Імені Делімханова у повідомленні правоохоронці не називають, але есбівці, які вели слідство щодо російського парламентаря, його особи не приховують. 

Делімханов, який є двоюрідним братом керівника Чечні Рамзана Кадирова, за вказівкою останнього поїхав на окуповану Донеччину, де чеченські росгвардійці та силовики разом з бойовиками під його командуванням воювали проти українських захисників. 

“Встановлено, що загарбники брали активну участь у штурмі металургійного комбінату “Азовсталь”. Крім цього, російський депутат поширював через власний телеграм-канал пропагандистські відео Кадирова, де він виправдовує збройну агресію РФ проти України”, – кажуть слідчі. 

У СБУ додали, що заходи для притягнення російського депутата до відповідальності тривають. 

Путін нагородив Делімханова зіркою героя за участь у війні в Україні. 

Делімханов не єдиний депутат російської Держдуми, щодо якого відкрили провадження в Україні. Так, його колезі Олександру Бабакову загрожує довічне. Окрім голосування за анексію частин Херсонської та Запорізької областей, він разом з іншими особами є кінцевим бенефіціаром групи енергетичних компаній VS Energy, яка працювала в Україні, поки на права компанії не наклали арешт. 

Наприкінці минулого року суд заочно відправив на 15 років за ґрати іншого російського депутата Дениса Майданова. Зробили це за те, що він голосував за ратифікацію “договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу” між Росією та терористами з окупованих українських територій. 

Однак в Україні щодо Майданова відкривали провадження й до повномасштабного вторгнення через поїздки до окупованого Росією Криму. Майданов називає себе співаком, а тому їздив виступати на концерт, присвячений відкриттю незаконно збудованого мосту через Керченську протоку. 

Всі вони стали одними з підозрюваних у магістральній справі “24 лютого”, список яких ведуть в Офісі генерального прокурора. Переглянути перелік можна за посиланням

Нагадаємо, що нещодавно суд арештував майже 2 мільярди гривень друга Путіна, олігарха Алішера Усманова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter