Арештували майже 2 мільярди гривень друга Путіна, олігарха Алішера Усманова

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Суд арештував в Україні майно російського олігарха Алішера Усманова на майже 2 мільярди гривень. 

Про це повідомили в СБУ. 

Фото: СБУ

Правоохоронці знайшли підпільні склади Росії на території декількох морських портів, де зберігали понад 160 тисяч тонн української залізної руди.

Сировину намагалися нелегально переправити морськими суднами на територію Росії, щоб передати на потреби металургійної галузі та воєнно-промислового комплексу, розповідають есбівці.

В Офісі генерального прокурора кажуть, що юридична особа – нерезидент, зареєстрована в країні ЄС, разом з російськими компаніями, афілійованими з Усмановим, задекларувала переміщення територією України до країн Азії в митному режимі “транзит” залізної руди на понад 1,3 мільярда гривень. 

Однак, щоб не платити податків та інших платежів, службові особи компанії Усманова використовували механізм так званого перерваного транзиту: продукцію незаконно звантажують посеред маршруту та надалі вводять у нелегальний обіг.

“Насправді ж вони не мали на меті вивезення руди за межі України. Фактично службові особи компанії відвантажували товар суб’єктам господарювання – резидентам України, не сплачуючи при цьому митні платежі. Таким чином державі завдано понад 118 млн грн збитків”, – розповідають слідчі. 

Досудове розслідування здійснюють за статтею щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. 

Арештовані кошти планують передати до АРМА. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення Усманов потрапив до санкційних списків США та Євросоюзу. Йому заборонили в’їзд до країн Євросоюзу, а також “заморозили” всі активи – яхти, приватні літаки, віллу та шість компаній на суму 66 мільйонів євро.

Нагадаємо, що до АРМА цього року вже передали майна на майже 9 мільярдів гривень, сотні мільйонів з яких належали росіянам.

Нещодавно суд арештував готелі та ТЦ у Києві, Львові та Одесі, якими фактично володіли громадяни РФ. Йдеться про:

  • Олександра Бабакова – депутата та заступника голови Держдуми РФ;
  • Михайла Воєводіна – згідно з даними слідства, так званого злодія в законі на прізвисько Міша Лужнецький
  • Євгена Гінера – президента московського футбольного клубу ЦСКА.

Бабакову в Україні вже загрожує довічне.  

Російське майно в Україні можна конфіскувати, націоналізувати або накласти на нього санкції. Фахівці кажуть, що досі лише незначну частину активів, які належать громадянам Росії чи Білорусі, спіткала така доля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter