Депортація задля “перевиховання”: з початку повномасштабної агресії Росія вивезла до Білорусі майже 2,5 тисячі українських дітей – американські дослідники

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного наступу Росія та Білорусь координують зусилля з депортації та подальшого перевиховання українських дітей: станом на 30 жовтня нинішнього року на білоруську територію вивезли щонайменше 2 442 українців віком від шести до 17 років, зокрема із вразливих груп.

Про це йдеться в дослідженні американської Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я (Yale HRL). 

Джерело: hub.conflictobservatory.org

Дослідники наголосили, що переміщення дітей з окупованої Росією України до Білорусі координується між президентом Володимиром Путіним та самопроголошеним білоруським лідером Олександром Лукашенком через Союзну державу: наднаціональне утворення, що складається з Росії та Білорусі.

Програмі депортації та “перевиховання” українських дітей сприяли як російські, так і білоруські спецслужби, зокрема слідчий комітет Росії та “внутрішні війська Білорусі”. Також у депортації беруть участь окупаційна влада терористичних угруповань “ДНР” та “ЛНР”.

Водночас важливу роль у переміщенні українських дітей до Білорусі відіграли член національної паралімпійської збірної команди Білорусі Олексій Талай і його фонд, Ольга Волкова та її організація “Дельфіни” та ВАТ “Білоруськалій”.

Мережа основних суб’єктів та організацій, залучених до депортації дітей з України в Білорусь. Джерело: hub.conflictobservatory.org

Українські діти потрапили щонайменше до 13 закладів у Білорусі, йдеться в дослідженні. Щонайменше дев’ять груп дітей з України зазнали прорежимного перевиховання принаймні у восьми з цих місць.

Щонайменше шість груп дітей пройшли військовий вишкіл в Білорусі, в тому числі “Внутрішніми військами Білорусі”.

Джерело: hub.conflictobservatory.org

Щонайменше три групи дітей були доставлені до лікарень Білорусі в період з березня 2022 року по квітень 2023 року для “лікування” та того, що чиновники режиму Лукашенка називають “реабілітацією”.

Зараз кількість дітей, які все ще залишаються в Білорусі, невідома. Причетні до їхньої депортації стверджували, що повернули всіх в Україну. Але підтвердити це дослідникам не вдалося.

Мапа закладів Білорусі, куди потрапили українські діти (синій колір – точне місце, сірий – ймовірне місце перебування дітей з України). Джерело: hub.conflictobservatory.org

Нагадаємо, наприкінці липня нинішнього року Офіс генерального прокурора України розпочав розслідування щодо участі Білоруського Червоного Хреста у примусовій депортації українських дітей.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Білорусі фактично визнають депортацію українських дітей, а також те, що процес триває за особистої підтримки та згоди самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Він розповідав про нібито оздоровлення дітей з постраждалих регіонів Донбасу в білоруських таборах та санаторіях, а також про те, що механізм допомоги “ретельно продумано” заздалегідь.

Також у вересні стало відомо, що білоруська влада планує організувати зустріч іноземних дипломатів із дітьми незаконно депортованими з тимчасово окупованих територій України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter