Департамент охорони культурної спадщини надав охоронний статус комплексу Вознесенських печер

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадські активісти ініціативи “Зберегти квіти України” домоглися того, що департамент охорони культурної спадщини КМДА надав охоронний статус комплексу Вознесенських печер.

Про це повідомляють активісти ініціативи “Зберегти квіти України” у своєму телеграм-каналі.

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Перова

Відомо, що у жовтні 2022 року пам’яткоохоронець Дмитро Перов виявив унікальні печери на Вознесенському узвозі в Києві. Вони утворюють один із найбільших за кількістю складових та сумарною довжиною підземних галерей стародавніх печерних комплексів на території столиці.

У грудні громадська ініціатива “Зберегти квіти України” ініціювала присвоєння печерам статусу щойновиявленої памʼятки, а археолог Тимур Бобровський розробив історичну довідку до них.

За попередніми оцінками Бобровського, ця печера приблизно часів Київської Русі або навіть може належати до дохристиянського періоду. 

Крім того, активісти зібрали понад шість тисяч голосів під петицією з вимогою заборонити зміну цільового призначення і забудову ділянки, де знаходяться печери. І попри те, що у січні цього року місто відхилило петицію, це не завадило комплексу печер все одно отримати охоронний статус.

Раніше окружний адміністративний суд міста Києва скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини про внесення будівлі “Квіти України” до реєстру пам’яток культурної спадщини. Розгляд справи відбувся за спрощеною процедурою, учасників навіть не повідомили про цей розгляд.

Нагадаємо, що у липні 2021 року, Шевченківський райсуд столиці заборонив нинішньому власнику будівлі ПрАТ “Квіти України” її демонтаж на час судового процесу щодо порушення авторських прав архітектора будівлі Миколи Левчука.

Останній є автором оригінального проєкту будівлі, а також внутрішніх елементів декору, зокрема оригінальних світильників та дизайну облицювання стін.

Згодом, 15 вересня 2021 року, ПрАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти активіста ініціативи Тараса Грицюка. Позови з такими самими звинуваченнями від ПрАТ “Квіти України” подано також проти “1+1 Інтернет” та Дмитра Гуріна

25 жовтня 2021 року Київський апеляційний суд заборонив реконструкцію будівлі “Квіти України” на час судового процесу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter