Чинного керівника кримського СБУ відправили під арешт

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Суд арештував ексначальника управління Служби безпеки України в Криму і чинного працівника СБУ Олега Кулініча, якого підозрюють у співпраці зі спецслужбами Росії.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань. 

Олег Кулініч

Відомство не називає імені арештованого, але деталі справи свідчать про те, що це Олег Кулініч.

За даними ДБР, він і досі є чинним співробітником СБУ. Кулініча Олега Миколайовича призначили начальником Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим у жовтні 2020 року.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 вересня без можливості внесення застави. 

Його підозрюють за трьома статтями:

  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 114 (пособництво в переданні або збиранні для передання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам відомостей, що становлять державну таємницю).

Нагадаємо, 17 липня Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України провели спільну спеціальну операцію, в результаті якої викрили та затримали Олега Кулініча.

Слідство встановило, що він співпрацював із представниками спецслужб РФ. Серед іншого він передавав їм розвідувальну інформацію проти України. Зокрема, інформацію, що становить державну таємницю.

Увечері 17 липня президент Володимир Зеленський усунув з обійманих посад голову СБУ Івана Баканова та генпрокурорку Ірину Венедіктову.

У своєму відеозверненні він повідомив, що станом на 17 липня  зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

“Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України”, – сказав він.

Президент також повідомив, що наразі відбувається кадрова ревізія СБУ та розв’язується питання щодо звільнення 28 посадовців різного рівня та різних напрямів. Критерієм для звільнення Володимир Зеленський назвав результативність роботи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter