Членів комісії з обрання голови САП закликають нарешті затвердити переможця

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Членів конкурсної комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закликають провести засідання, де ті мають затвердити свої оцінки й переможця, яким ще в грудні став детектив НАБУ Олександр Клименко.

З таким закликом виступили в Transparency International.

Олександр Клименко. Фото: Укрінформ

Ще торік 21 грудня комісія визначила переможця конкурсу на посаду голови САП, однак п’ятеро із шести членів, призначені Верховною Радою, відмовилися голосувати за затвердження рішення.

Кандидатуру не затвердили ні на засіданні через три дні, ні на подальших, останнє з яких відбулося за два дні до повномасштабного російського вторгнення.

Голова комісії Катерина Коваль наполягала на повторній спецперевірці кандидатур, що спричинило обурення в антикорупційних активістів, які називали таке рішення незаконним. Зволікання із затвердженням голови САП  непокоїть і міжнародних партнерів, зокрема про своє розчарування заявили посли країн “Великої сімки”. 

На початку цього року Коваль пояснювала, що комісія вже нібито готова скерувати до Офісу генпрокурора подання про призначення переможця, але для цього необхідно виконати лише процедурну формальність із закону про прокуратуру. 

У Transparency International кажуть, що незатвердження переможця конкурсу негативно впливає не тільки на якість роботи САП, а й усієї антикорупційної екосистеми. 

“Деякі рішення щодо резонансних справ замість керівника приймала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова. Вона затягувала підписання підозри екснардепу Юрченку і фігурантам справи ПриватБанку, без вивчення матеріалів змінила прокурорів, що сприяло злиттю справи Татарова. Воєнний контекст ще більше загострив проблему належного управління САП. Тимчасовий виконувач обов’язків голови Максим Грищук пішов воювати, через що орган став на рейки самоуправління. У час, коли ворог намагається дестабілізувати Україну на всіх фронтах”, – нагадують активісти. 

Провести нарешті засідання голову комісії Коваль закликає інший член комісії від Ради прокурорів Роман Куйбіда: “Проведіть засідання в найближчий тиждень, фіналізуйте роботу комісії, покажіть, що комісія працює і працює в інтересах України, а не ворога. Через перебування на військовій службі не можу обіцяти, що буду присутнім навіть через відеозв’язок. Але запевняю, що на кворум моя відсутність не вплине”.

Нині інформації про плани провести засідання немає. 

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, однак протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні.

Торік Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter