Через російські бомбардування “Азовсталі” в море можуть потрапити десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Внаслідок постійних обстрілів російськими військовими території заводу “Азовсталь” в Азовське море може потрапити концентрований розчин сірководню, що спричинить масштабну екологічну катастрофу. 

Про це повідомили в Маріупольській міськраді. 

Резервуар з концентрованим розчином сірководню, який могли пошкодити російські обстріли. Фото: Маріупольська міськрада 

“Азовсталь”, згідно з даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, ще до початку повномасштабного російського вторгнення був одним з найбільших забруднювачів довкілля в Україні зі скидів забруднених стічних вод.

На території заводу розташована технічна споруда, яка стримує десятки тисяч тонн концентрованого розчину сірководню, однак через постійні російські обстріли її цілісність перебуває під загрозою. 

У разі викиду речовини в Азовське море, як зазначають маріупольські посадовці, флора та фауна там загине. 

“Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів. Необхідний негайний допуск на об‘єкт міжнародних експертів та ООН для вивчення ситуації та попередження екологічної катастрофи світового рівня”, – зазначають у міськраді. 

Повномасштабне російське вторгнення заподіює непоправної шкоди екології. Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповідала про те, що частина снарядів, якими обстрілюють українські міста і села, випускають з кораблів та підводних човнів, котрі перебувають в акваторії Чорного моря й забруднюють її.

“Унаслідок воєнних дій російських окупантів на узбережжі Чорного моря в різних місцях усе частіше виявляють мертвих ссавців. Особливо шкідливо для дельфінів використання воєнних гідролокаторів. Через випромінювання навігаційних приладів ссавці перестають сприймати ехо-сигнали, що призводить до їх загибелі”,зазначала Омбудсман. 

У Міндовкіллі підрахували, що бойові дії різної інтенсивності, які відбулися на майже 3 мільйонах гектарів українських лісів, вже призвели до збільшення площ пожеж там у 25 разів, а загалом унаслідок вторгнення 900 заповідних територій перебувають у небезпеці. 

Впливають на екологію й викиди, що спричиняють, наприклад, удари по нафтобазах. 

Нагадаємо, що для оцінювання завданих Росією екологічних збитків уже оновили відповідну методику. Вся зібрана інформація ляже в основу матеріалів для звернення до Міжнародного суду ООН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter