Через недотримання правил карантину в київському СІЗО прокуратура відкрила провадження

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс Генерального прокурора вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам, які виявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини під час моніторингового візиту до Київського слідчого ізолятора.

Про це повідомили у відомстві. 

Опубліковано Людмилою Денісовою Вівторок, 7 квітня 2020 р.

Моніторинговий візит до установи Омбудсман провела на початку квітня. Тоді Людмила Денісова розповіла про те, що адміністрація слідчого ізолятора не виконує плану заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу, зокрема подекуди там було відсутнє мило для миття рук, а масками забезпечили лише медичний персонал. Через це Уповноважена звернулася до Офісу генпрокурора. 

Правоохоронці наголошують, що наразі в установі утримується понад 2,4 тисячі ув’язнених та щоденно працює понад 420 осіб персоналу, а отже, поширення інфекції в умовах ізоляції матиме тяжкі наслідки. Також з моменту введення в пенітенціарній системі карантину з Київського слідчого ізолятора до судів було доставлено 1648 осіб.

Кримінальне провадження Офіс генпрокурора відкрив за статтею 325 КК України “Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням”. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Відомо, що через пандемію тюрми випускають в’язнів, зокрема в США та Ірані.

Однак, як розповіли згодом правозахисникам самі в’язні, єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

Нещодавно в Чернівецькому СІЗО в’язні порізали собі вени, бо боялися хворого на коронавірус сусіда.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter