Ченці та віряни УПЦ МП не пустили до Лаври комісію, яка прийшла опечатувати корпуси

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

4 липня, у вівторок, до Києво-Печерської лаври прибула комісія Міністерства культури для опечатування пʼятьох вивільнених корпусів. Однак віряни та ченці УПЦ МП не дали працівникам комісії доступу до приміщень.

Про це повідомив кореспондент Укрінформу. 

Так, комісія Мінкульту прибула до Лаври, щоб опечатати тамтешні корпуси. Однак представники УПЦ МП перешкоджають роботі комісії, стверджуючи, що та не має жодного права на ці дії. Парафіяни не пускають комісію до приміщень, блокують входи до корпусів і співають молитви.

На місці події перебувають правоохоронці, до яких звернулася комісія Мінкульту і національного заповідника через перешкоджання в доступі до будівель Лаври.

“Комісія заповідника попередила монастир, що сьогодні буде повертати п’ять корпусів. Учора ми отримали від них відповідь, що три корпуси життєво необхідні для життєдіяльності монастиря, тому наразі вони готові повернути два корпуси.

Рішення суду зараз повністю ігнорується, і працівники заповідника не допускаються до об’єктів державних, які належать державі”, – заявив в.о. генерального директора національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко в ефірі телемарафону.

За його словами, на сьогодні заповіднику вдалося повернути п’ять корпусів і цього тижня планувалося оглянути та повністю опечатати ще стільки ж.

Нагадаємо, що 29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки в неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили в Лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передання майна Лаври державі.

Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 

7 червня комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила роботу та підписала з Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передання державного майна в користування заповідника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter