Бранця Кремля та кримського правозахисника Еміра-Усеїна Куку терміново прооперували

Дата: 29 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно засудженого на 12 років позбавлення волі кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку терміново прооперували у цивільній лікарні у Башкортостані.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину політв’язня Мер’єм Куку.

Емір-Усеїн Куку

Зазначається, що 21 червня його вивезли з російської колонії в Салаваті до лікарні з нападом болю у нирках, але в процесі діагностики з’ясувалося, що порушено важливі функції кишківника.

23 червня кримськотатарському правозахиснику провели невідкладну хірургічну операцію.

“Після операції його виписали з міської лікарні в Салаваті та перевели до лікарні в Уфі, зараз його стан задовільний. У суботу планують контрольне УЗД, потім готуватимуть до виписки й повернуть до колонії”, — розповіла Мер’єм.

Міжнародна організація Front Line Defenders, яка захищає правозахисників у світі, висловила глибоке занепокоєння станом здоров’я правозахисника Еміра-Усеїна Куку та ненаданням російською владою, під контролем якої перебуває незаконно ув’язнений правозахисник, інформації його сім’ї.

Front Line Defenders також засудила жорстоке поводження з правозахисником, яке чинить значний негативний вплив на його здоров’я та благополуччя.

Правозахисна організація закликала російську владу звільнити Еміра-Усеїна Куку і, поки він перебуває під вартою, надати йому відповідне медичне обслуговування, щоб гарантувати його фізичну та психологічну недоторканність.

Front Line Defenders вважає, що Емір-Усеїн Куку зазнає переслідувань і жорстокого поводження виключно внаслідок його законної та мирної діяльності із захисту прав людини.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

Емір-Усеїн Куку – кримськотатарський правозахисник та активіст. Емір-Усеїн Куку, як і інші кримчани: Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров, є фігурантами ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Перших чотирьох обвинувачених за цією справою арештували 11 лютого 2016 року. Серед них – й член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку.

12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власиха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Політв’язні ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”

Раніше правозахисники пояснили, як Росія фальсифікувала ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”. 

Amnesty International вважає Куку в’язнем совісті. Правозахисний центр “Меморіал” визнав Еміра-Усеїна Куку політв’язнем. А в грудні 2020 року його номінували на здобуття української державної стипендії імені Левка Лук’яненка.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter