Бойовики відправили мешканця Алчевська на 12 років за ґрати через нібито шпигунство

Дата: 12 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики “ЛНР” звинуватили у шпигунстві та відправили на 12 років за ґрати мешканця окупованого Алчевська Дмитра Оробія.

Про це повідомили у Медійній ініціативі за права людини. 

Після 2014 року Оробій почав навчатись у Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля на факультеті політології та міжнародних відносин. Перший рік хлопець вчився дистанційно, але згодом зміг виїхати до Сєвєродонецька. 

На третьому і четвертому курсах Оробій проходив практику у Луганській обласній військово-цивільній адміністрації у відділи роботи з населенням.

“Діма завжди активний, брав участь у різних заходах, виставках як волонтер. Потім почав працювати у пейнтбольному клубі”, – розповідає його знайомий Влад.

Після завершення навчання Оробій не зміг знайти роботу у місті, тож повернувся додому в Алчевськ, де мешкала його родина. Спочатку хлопець працював продавцем у магазині, а потім влаштувався діловодом, однак не розповідав родичам та близьким, куди саме. Вже у перший робочий день зв’язок з ним пропав. 

Про місце знаходження Оробія рідні дізнались тільки тоді, коли до них додому прийшли з обшуком. Бойовики переглядали його конспекти, забрали флешки. Також вони повідомили рідним, що хлопця затримали у приміщенні так званого міністерства держбезпеки у Луганську, мовляв, він намагався влаштуватися на роботу, аби шпигувати.

Захисники Оробія повідомили рідним, що, за версією бойовиків, Дмитро вчинив “держзраду”. Так званий суд над хлопцем зробили закритим, а на початку лютого повідомили, що відправили його за ґрати. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі затримують людей, яких звинувачують у шпигунстві та ув’язнюють. Минулого року за нібито співпрацю з СБУ бойовики відправили до в’язниці на 15 років місцеву жительку Марину Юрчак. Більше року тримають у підвалі й донеччанина Сергія Куріса, звинуваченого в тероризмі через книжку, яку йому дав почитати друг. 

Минулого року бойовики також затримали Григорія Сінченка. У грудні 2017 року його разом із 74 бранцями обміняли. Він повернувся до України, однак після цього, попри заперечення матері, вирішив помститися бойовикам за катування та поїхав назад на окуповану територію. Згодом його знову затримали, проте він зміг втекти. Вдруге його затримали влітку. 

Через те, що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони у нелюдських умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter